Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Genomineerden Beste Boek voor Jongeren 2024

Er zijn nog tien boeken die kans maken om in september de titel Beste Boek voor Jongeren 2024 te winnen. De prijs Beste Boek voor Jongeren hoort bij de Boekenweek van Jongeren en wordt uitgereikt in twee categorieën: Oorspronkelijk Nederlandstalig en Vertaald. De tien boeken zijn uitgekozen door een jury van volwassenen. Een jury van zes jongeren gaat nu de tien genomineerde boeken lezen om zo samen de winnaars te bepalen.

Beste Boek voor Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Vorig jaar won In het vervloekte hart van Rima Orie in de categorie 'Oorspronkelijk Nederlandstalig' en Zolang de citroen bomen bloeien van Zoulfa Katouh, vertaald door Merel Leene, in de categorie 'Vertaald'.

De jury van volwassenen, die de shortlist samenstelde, bestaat uit: Mieke van Eijsden (voorzitter), Mark Bakker, Janny Belma, Robin Goudsmit, Andrea Koolen de Brock, Kasper Soeters en Destiny Stapper.

De jury van zes jongeren, die de twee winnende boeken bepaalt, bestaat uit: Thomas Leeuw (voorzitter, 16 jaar), Jouhaina Chaalan (16 jaar), Fleur Siersma (16 jaar), Ismay Offringa (16 jaar) en lotte Witteveen (15 jaar). Hier stellen zij zich voor.

De genomineerden: Oorspronkelijk Nederlandstalig

De genomineerden: Vertaald

Boekenweek van Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is onderdeel van de Boekenweek van Jongeren, die dit jaar plaatsvindt van 13 tot en met 22 september. Door middel van de gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour, een online campagne en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren worden jongeren van 15 t/m 18 jaar geïnspireerd om hun nieuwe favoriete boek te vinden. 3PAK bevat dit jaar verhalen van auteurs Astrid BoonstoppelSholeh Rezazadeh en Michel van Egmond.

De Boekenweek van Jongeren inspireert jongeren met verhalen en boeken die écht bij ze passen, op plekken waar jongeren zelf te vinden zijn. Het motto is dan ook: 'Dit wil jij lezen!' Doordat jongeren via sociale media, groepsinterviews en enquêtes helpen met het maken van beslissingen, kunnen we dit met recht zeggen.

Reacties op: Genomineerden Beste Boek voor Jongeren 2024