Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Meld je aan voor de Jongerenjury 2023!

1 reactie
Jongeren bepalen zelf hoe hun Boekenweek eruitziet. Wat wil je nu écht lezen als je tussen de 15 en 18 jaar bent? Dat kunnen jongeren goed zelf beslissen. We zijn op zoek naar drie nieuwe juryleden. Wil jij meebepalen welke titel Beste Boek voor Jongeren 2023 wordt? Meld je dan aan voor de jongerenjury!

Wat doe je precies als lid van de jongerenjury? Je ontvangt en leest de tien genomineerde boeken en samen met andere lezers van 15 t/m 18 jaar kies je jouw favoriet en onderbouw je jouw mening. Bij de start van de Boekenweek van Jongeren wordt het Beste Boek voor Jongeren uitgereikt in de categorieën Oorspronkelijk Nederlandstalig en Vertaald. Een vakjury leest heel veel boeken en maakt vervolgens een selectie van vijf boeken in de twee categorieën, tien in het totaal. Vervolgens is het aan een jury van jongeren om deze tien titels te lezen en te bepalen welk boek in beide categorieën het beste is en de prijs Beste Boek voor Jongeren verdient. Wil jij graag in de jury plaatsnemen? Meld je dan nu aan! Als jurylid vragen wij het volgende van je:

 • Je bent tussen de 15 en 18 jaar oud.
 • Je hebt een passie voor lezen.
 • Je bent bereid om in de periode medio april t/m eind juni 2023 de genomineerde boeken te lezen (dat zijn er 10).
 • Je hebt zin om je laten inspireren en boeken te lezen die je anders misschien had laten staan.
 • Je vindt het leuk om jouw keuze te onderbouwen en anderen te enthousiasmeren.
 • Je dient in de week van 12 juli (data onder voorbehoud) naar Amsterdam te komen voor een juryvergadering waarin jij en de andere juryleden de winnaars bepalen.
 • Je zit op een middelbare school.

Stuur een mail waarin jij jezelf voorstelt en vermeld daarin:

 • Naam
 • Leeftijd
 • Woonplaats
 • Mailadres
 • Telefoonnummer
 • Socialmedia accounts
 • Schooltype en naam school
 • Motivatie om zitting te nemen in de jury
 • Auteur en titel van drie lievelingsboeken

Richt je sollicitatie aan Mariam Schelvis via m.schelvis@cpnb.nl. Insturen kan tot 31 januari 2023. Filmpjes zijn ook welkom! Wij zullen eind februari bekendmaken wie er geselecteerd zijn voor een plaats in de jury.

Jongerenjury 2022

Bruno Beeke

VOORZITTER - DERDE JAAR IN DE JURY

Hoi ik ben Bruno, ik ben 16 en woon in Amsterdam. Ik houd van chillen met mijn vrienden, sporten en ook vooral lezen. Ik vind lezen heel leuk omdat je je gaat inleven in iemand anders en daarmee dus ook verschillende perspectieven en ideeën krijgt, hierdoor wordt je wereldbeeld breder en dat vind ik heel leuk. Ook is het natuurlijk heel ontspannend en kan het je echte emoties laten voelen, dat vind ik ook heel belangrijk.

Mijn drie lievelingsboeken:

Yente Zomerplaag

DERDE JAAR IN DE JURY

Ik ben Yente, ik ben 18 jaar en woon in Zeist. Ik doe niets liever dan verdwijnen in een andere wereld, iemand anders z'n leven leiden en iemand anders z'n problemen hebben. Of ik deze wereld nou zelf schrijf of dat een geweldige schrijver het voor mij doet, maakt mij niet zoveel uit. Zolang ik maar kan dromen.

Hierbij mijn top 3 favoriete boeken/auteurs:

Paris Duivenvoorden

TWEEDE JAAR IN DE JURY

Ik ben Paris Duivenvoorden en woon in Voorhout. Ik ben 16 jaar. Ik lees veel en bijna alle genres. Zelf schrijf ik ook verhalen en recenseer ik boeken voor mijn blog. Ik lees graag omdat ik dan even in een andere wereld kan verdwijnen en nieuwe personages kan leren kennen.

Drie lievelingsboeken en de auteurs daarvan? Dat is moeilijk kiezen. Ik heb véél meer favoriete boeken, maar zal er toch drie kiezen.

Lieke Vos

TWEEDE JAAR IN DE JURY

Hallo! Ik ben Lieke Vos en ik ben 16 jaar. Mijn hobby’s zijn lezen, schrijven en paardrijden. Ik houd zo van lezen omdat je je helemaal kunt verliezen in een boek en vaak schep je een band met de personages waardoor je nieuwe mensen leert kennen. (Ik heb ook echte vrienden hoor). De reden dat ik me heb opgegeven voor de Jongerenjury is omdat ik lezen heel belangrijk vind en dat ik graag zou willen dat meer jongeren gaan lezen.

Ik vind het heel lastig om 3 lievelingsboeken te kiezen, maar ik heb een keuze kunnen maken.

Danique & Rosalie de Jong

TWEEDE JAAR IN DE JURY

Wij zijn Danique en Rosalie van @thereadingtwinsnl en vinden het superleuk dat we in de jongerenjury mogen deelnemen! We zijn 17 jaar en dus een tweeling Lezen vinden wij geweldig omdat in boeken alles mogelijk is! Het brengt je naar een andere wereld en soms zelfs een andere planeet. Het is net als een film kijken alleen gebeurt het dan in je hoofd.

Onze favoriete auteur en drie lievelingsboeken: Rosalie heeft wel heel duidelijk een lievelingsauteur, dat is namelijk Jennifer L Armentrout, maar om slechts drie boeken te kiezen als lievelingsboeken gaat niet lukken. Ik heb er namelijk véél meer. Ik zal mij proberen te beperken tot drie titels (of series). Mijn eerste favoriete serie is de 'Lux'-serie van Jennifer L Armentrout. Ook vind ik Familie liegt nooit van Karen McManus héél gaaf. Verder staat de 'Overstekers'-trilogie van Petra Doom op mijn favorieten lijstje.

De lievelingsboeken van Danique zijn er ook best veel, maar ook ik zal proberen het te beperken tot 3: een van mijn favoriet series is 'De familie Bridgerton' van Julia Quinn, en de 'Hof van doorns en rozen'-serie van Sarah J. Maas vond ik ook erg goed! Verder staat Het hart van de adelaar, van Emmelie Arents ook bovenaan mijn favorietenlijstje.

Reacties op: Meld je aan voor de Jongerenjury 2023!