LITERATOUR

Boek tijdens de Boekenweek van Jongeren een Schrijversbezoek met korting voor de Literatour in februari. Tijdens de Literatour krijgen 85 scholen een of meerdere bezoeken van een schrijver. Een team van 20 enthousiaste auteurs gaat de uitdaging aan om in deze week met zoveel mogelijk jongeren in gesprek te gaan over lezen en hun vak.

De organisatie ligt in handen van De Schrijverscentrale; zij adviseert en bemiddelt bij schrijversbezoeken in Nederland. Behoort jullie school tot een van de touretappes tijdens de Literatour? Maak er dan een groot feest van! In februari ook een auteur in de klas? Ga dan naar de site van De Schrijverscentrale. Hier vind je ook ideeën om het bezoek voor te bereiden en er zo veel mogelijk uit te halen.

Op Hebban verschijnt vanaf de Boekenweek van Jongeren tot februari regelmatig een interview met één van de auteurs. Zo kan je alvast meer te weten komen over de auteurs.

DEELNEMERS 2022

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali werd in 1975 geboren in Ighazzazen (Marokko). Hij woonde vanaf zijn vierde jaar in Rotterdam, verhuisde in zijn studietijd naar Leiden en woont tegenwoordig in Amsterdam. Voordat hij debuteerde met de roman Bruiloft aan zee (1996) ontving hij twee maal de El Hizjra Literatuur Prijs. In 2019 verscheen zijn roman De weekendmiljonair, en in 2020 schreef hij het essay Reizigers van een nieuwe tijd voor de Maand van de Geschiedenis. In 2021 verscheen de 4 mei-Lezing die hij hield in Rotterdam De stilte van de ander, en momenteel werkt hij aan een nieuwe roman. Zijn werk, dat internationaal wordt uitgegeven, werd in 2010 bekroond met de E. du Perronprijs, en in 2020 met de prestigieuze Gouden Ganzenveer.

Auteursafbeelding: © Bob Bronshoff

Fragment

Volg deze auteur op Hebban

Lees het interview

Aimée de Jongh

Aimée de Jongh combineert poëtische beelden met sterke verhalen. Ze brak definitief door met het ijzingwekkende debuut De terugkeer van de wespendief. De opvolgers Taxi! en Bloesems in de herfst brachten haar internationaal succes.

Auteursafbeelding: © Mark Uyl

Fragment

Volg deze auteur op Hebban

Lees het interview

Alma Mathijsen

Alma Mathijsen (1984) studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York. In 2011 verscheen bij De Bezige Bij haar debuutroman Alles is Carmen, in 2014 gevolgd door De grote goede dingen, een integere en lichte roman waarin ze afscheid neemt van haar legendarische vader. In 2017 verscheen Vergeet de meisjes, een onheilspellende roman over twee vrouwen die besluiten zich aan de wereld te onttrekken en in november 2019 verscheen Ik wil geen hond zijn. Haar meest recente boek Bewaar de zomer verscheen in 2020.

Auteursafbeelding: © Sanja Marusic

Fragment

Volg deze auteur op Hebban

Lees het interview

Anne Eekhout

Anne Eekhout (1981) studeerde rechten in Amsterdam en was mede-eigenaar van een zelfstandige boekhandel. In 2014 kwam haar debuutroman Dogma uit, die juichende recensies kreeg en genomineerd werd voor de Bronzen Uil voor de beste Nederlandstalige debuutroman en op de longlist kwam van de AKO-Literatuurprijs. Haar tweede roman Op een nacht kwam op de shortlist van de BNG Bank Literatuurprijs.

Auteursafbeelding: © Keke Keukelaar

Fragment

Volg deze auteur op Hebban

Lees het interview

Asis Aynan

Asis Aynan (1980) is schrijver en doceert op de Hogeschool van Amsterdam. Hij werd boven op een heuvel in de Rif verwekt en kwam ter wereld in het Haarlemse Sint Johannes de Deoziekenhuis.

Auteursafbeelding: © Friso Spoelstra

Fragment

Volg deze auteur op Hebban

Lees het interview

Buddy Tegenbosch

Buddy Tegenbosch (1975) werkt als piloot bij Lufthansa. Hij debuteerde met de jeugdroman Pokerface  (2012). Daarna verschenen Oog om Oog (2015), Livestream (2017) en Match (2019). Match is bekroond met de Prijs van de Jonge Jury 2020. Zijn belangrijkste doel is om jongeren te laten zien dat lezen niet saai en suf is, maar juist spannend en interessant. Misschien zelfs wel leuker dan het kijken van een film of serie. Hij bezoekt daarom het hele jaar door middelbare scholen om leerlingen te enthousiasmeren en inspireren. 

Auteursafbeelding: © Martijn van de Griendt

Fragment

Volg deze auteur op Hebban

Lees het interview

Chinouk Thijssen

Chinouk Thijssen (1983) is de auteur van Fataal spel en de 'Truth or Dance'-trilogie. Naast het schrijven van youngadultthrillers werkt Chinouk als freelance corrector en geeft ze lezingen op school. De optie op de filmrechten van Fataal spel is inmiddels verkocht, Truth or Dance stond op de shortlist voor Young Adult-boek van het jaar en Break a Leg won Beste Young Adult Nederlandstalig.

Auteursafbeelding: © Clavis Uitgeverij, Hasselt-Alkmaar-New York

Fragment

Volg deze auteur op Hebban

Lees het interview

Daan Heerma van Voss

Daan Heerma van Voss (1986) is historicus en schrijver. Voor zijn journalistieke werk won hij De Tegel. Zijn literaire werk werd voor verscheidene prijzen genomineerd, en vertaald in het Zweeds, Spaans, Duits en Chinees. In 2020 verscheen Coronakronieken en in 2021 De bange mens.

Auteursafbeelding: © Fjodor Buis

Fragment

Volg deze auteur op Hebban

Lees het interview

Daan Remmerts de Vries

Daan Remmerts de Vries maakte al meer dan vijftig kinderboeken. Hij heeft tweemaal de Gouden Griffel gekregen, vijf keer een Zilveren Griffel en meerdere Vlag en Wimpels. Daan is vanaf zijn jeugd al fan van het origineel van Kipling en reisde door het beschreven gebied in India.

Auteursafbeelding: © Irwan Droog

Fragment

Volg deze auteur op Hebban

Lees het interview

Elten Kiene

Elten Kiene (1984) is spoken word-artiest, presentator, organisator en workshopdocent. Hij is mede-oprichter van het platform Woorden Worden Zinnen en maakte deel uit van hiphopcollectief Brandwerk. Het samenbrengen van verschillende werelden met woordkunst als belangrijkste instrument loopt als een rode draad door al zijn werkzaamheden.

Auteursafbeelding: via CPNB

Lees het interview

Jennefer Mellink

Jennefer Mellink (1985) is schrijfster en medewerker binnendienst bij een bedrijfsmakelaar. Van haar hand zijn diverse young adult thrillers verschenen, waaronder Gebroken, Vermoorde onschuld en Genadeloos. Ze woont samen met haar vriend en hondje op de Veluwe.

Auteursafbeelding: via CPNB

Fragment

Volg deze auteur op Hebban

Lees het interview

Khalid Boudou

Khalid Boudou werkte als leraar Nederlands en werd in één klap beroemd met Het Schnitzelparadijs. In 2007 bracht hij Pizzamaffia uit, dat werd bekroond met de Debuutprijs van de Jonge Jury. In 2019 verscheen het langverwachte vervolg: Pizzamaffia slaat door.

Auteursafbeelding: © Mark Uyl

Fragment

Volg deze auteur op Hebban

Lees het interview

Maartje Wortel

Maartje Wortel werd geboren in Eemnes. Ze werd van de School voor Journalistiek gestuurd omdat ze te veel verzon. Inmiddels is ze als schrijver uitgegroeid tot een van de meest kenmerkende stemmen van haar generatie. Voor haar debuut Dit is jouw huis ontving ze de Anton Wachterprijs en haar laatste roman, IJstijd, won de BNG Literatuurprijs. Haar laatste bundel Er moet iets gebeuren werd genomineerd voor de Fintro en de ECI Literatuurprijs.

Auteursafbeelding: © Joost Joossen

Fragment

Volg deze auteur op Hebban

Lees het interview

Maren Stoffels

Maren Stoffels (1988, Amsterdam) groeide op in haar geboortestad bij haar ouders en oudere broer Wadse. Zodra Maren kon schrijven deed ze het. Op haar negende maakte ze haar eerste boek, over een eskimootje dat zijn vader zoekt. Via auteur Hans Kuyper zocht ze contact met uitgeverij Leopold. Die publiceerde in 2005 haar eerste boek Dreadlocks & lippenstift. Sinds dit eerste boek zijn er veel boeken van Maren Stoffels verschenen. De laatste jaren schrijft ze thrillers voor jongeren (12+), waaronder Escape Room, <em en Room service. Met deze thrillers werd ze meermaals genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury.

Auteursafbeelding: © Stefan Neeven

Fragment

Volg deze auteur op Hebban

Lees het interview

Margje Woodrow

Margje Woodrowwas jarenlang juf van groep 8. Tegenwoordig heeft ze haar handen vol aan het schrijven van spannende jeugdthrillers en aan het geven van lezingen en workshops op middelbare scholen. In 2019 schreef ze het verhaal 'Exposure' voor 3PAK, het Boekenweekgeschenk voor Jongeren, gekoppeld aan de Literatour. Met Fake trip won ze de Prijs van de Jonge Jury 2021.

Auteursafbeelding: via CPNB

Fragment

Volg deze auteur op Hebban

Lees het interview

Martijn Niemeijer

Toen ik Scheepsjongens van Bontekoe uit had wist ik het zeker: ik wilde ook schrijver worden! Maar oef, dat was lastig, zo’n heel boek schrijven. En best alleen. Samen met vriendjes buiten voetballen en hockeyen was ook leuk. Op mijn zeventiende schreef ik opnieuw: schoolkrantartikeltjes, verhalen, toneelstukken. Ik besloot literatuur te gaan studeren. Maar nadat ik was afgestudeerd bleek samenwerken met anderen opnieuw veel te leuk. Dus werkte ik vijftien jaar bij een bedrijf dat natuurlijke cosmetica maakt. Toen dat stopte, kwam het schrijven echt terug. Wist je trouwens dat het voor Uitgeverij Leopold ook allemaal begon met Scheepsjongens van Bontekoe? Grappig toch?

Auteursafbeelding: via CPNB

Fragment

Volg deze auteur op Hebban

Lees het interview

Mijke Pelgrim

Mijke Pelgrim (1978) studeerde Engelse Taal- en Letterkunde in Amsterdam en Edinburgh. Ze werkt als docent Engels en creatief schrijven op een middelbare school. Met haar debuut, Dex – over school en andere ellende, haalde ze de finale van de Hotze de Roosprijs 2018. De grote klimaatprotesten door scholieren inspireerden haar tot het schrijven van haar eerste Young Adult boek Dwarsloper.

Auteursafbeelding: © Marloes Niemeijer Fotografie

Fragment

Volg deze auteur op Hebban

Lees het interview

Raoul de Jong

Raoul de Jong (1984) schreef voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad en publiceerde vijf boeken. Voor zijn debuut ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. In 2013 verscheen De grootsheid van het al, dat werd onderscheiden met het Beste Rotterdamse Boek en een eervolle vermelding kreeg van de Bob den Uyl Prijs. Zijn boek Jaguarman werd genomineerd voor Libris Literatuurprijs 2021.

Auteursafbeelding: © Stephan Vanfleeteren

Fragment

Volg deze auteur op Hebban

Lees het interview

Roos van Rijswijk

Roos van Rijswijk (1985) debuteerde met de roman Onheilig, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Door de Volkskrant werd ze uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Ze publiceerde verhalen in onder meer De Revisor, De Gids en Das Magazin, en schrijft recensies voor NRC Handelsblad. Sinds haar debuut verscheen de novelle De olifant van de bovenbuurman en nu haar eerste verhalenbundel De dwaler.

Auteursafbeelding: © Herman van Bostelen

Fragment

Volg deze auteur op Hebban

Lees het interview

Vamba Sherif

Vamba Sherif (Liberia, 1973) woont sinds 1993 in Nederland. Hij is schrijver en journalist. Zijn debuutroman Het land van de vaders (1999) is deels gebaseerd op de verhalen van zijn grootmoeder en gaat over de clash tussen uit de VS teruggekeerde slaven en andere Liberianen. Daarna volgden vier romans. Zijn werk is in verschillend talen verschenen. Met Ebissé Rouw stelde hij de verhalenbundel Zwart (2018) samen, met Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen.

Auteursafbeelding: © Robert van der Molen

Fragment

Volg deze auteur op Hebban

Lees het interview

De Boekenweek van Jongeren wordt mogelijk gemaakt door:

stichting lezen schrijverscentrale nbd biblion malmberg cjp letterenfonds kb de versterking fonds21

FACEBOOK INSTAGRAM TWITTER YOUTUBE FLICKR SPOTIFY HEBBAN
HEBBAN