Rob Wijnberg geeft zijn vader stof tot nadenken

'Mijn vader en ik hebben een hele goede band, we delen veel interesses. Hij is psycholoog en heeft al jarenlang een column in de Telegraaf. Daardoor ging ik op mijn vijftiende ook columns schrijven. Eerder al, op mijn tiende, kreeg ik het idee om een boek te schrijven. In plaats van te zeggen ‘zet dat maar uit je hoofd, want je bent nog maar tien’, ging hij me uitleggen hóe je een boek schrijft. Dus zat ik als kind al verhalen te schrijven, samen met mijn buurjongen: De familie Snoeppot, over een disfunctionele familie die de hele dag niks anders deed dan snoep eten. Aan dat deel van mijn opvoeding, dat geven van vertrouwen, heb ik veel te danken.'

Meer weten over de belangrijkste les die Robs vader hem gaf?

Naar het interview op Hebban.nl

10 keer stof tot nadenken voor Vaderdag

Speciaal geselecteerd door boekverkopers

(87)
  Cadeaulijst
Zuurstofschuld is het verhaal over twee klimvrienden die dromen najagen in het hooggebergte, en daarmee hun lot bezegelen. Ze klimmen in een tijd waarin elke berg al beklommen is, en dragen zo een verleden van grote namen met zich mee. Maar welke eer valt er nog te behalen?
(1)
  Cadeaulijst
Na het grote succes van De Alfabetweter presenteren Ronald Snijders en Fedor van Eldijk in 'De AlfabetBeter' opnieuw 1000 nieuwe, kansloze woorden, maar dan in hun eigen, verbeterde versie van het alfabet. Woorden als 'lepelstrekker' ('iemand die zijn mes wil trekken maar het verkeerde bestek van huis heeft meegenomen').
(15)
  Cadeaulijst
In zijn krachtige, onsentimentele verhalen richt de Russische schrijver Maxim Osipov zijn blik op mensen die door ingrijpende gebeurtenissen – verraad, maatschappelijke commotie, ziekte of dood – grote veranderingen ondergaan.
(25)
  Cadeaulijst
‘Ik ben een vlieg!’ riep Vlieg uit blijheid om het leven. En hij zoemde een looping door de lucht. Een vlieg wordt niet geboren, een vlieg wordt wakker ergens middenin zijn leven. Een verhaal over ontdekken, vriendschap en vergankelijkheid.
(16)
  Cadeaulijst
De kosmische komedie is science-non-fiction op zijn alleraanstekelijkst, over astronomen en astronauten, de eerste vrouw in de ruimte Valentina Teresjkova en maanwandelaar Buzz Aldrin. Langs de afgrond van de distopie gidst Frank Westerman zijn lezers hemelwaarts, gewichtloos verlangend naar volksplantingen op de maan en Mars in de eenentwintigste eeuw.
(15)
  Cadeaulijst
Toen de Volkskrant-journalist Michael Persson in augustus 2015 naar de Verenigde Staten verhuisde, was daar net een maand eerder Donald Trump van een roltrap naar beneden gekomen. Hij zei wat geen presidentskandidaat voor hem had durven zeggen: Amerika, het uitverkoren land, is een derdewereldstaat geworden.
(45)
  Cadeaulijst
Een radeloze moeder stuurt haar onhandelbare zestienjarige zoon voor een tijdje naar Canada, naar zijn geëmigreerde oom Simon, het buitenbeentje van de familie. Simon heeft met tegenzin toegestemd, en al snel blijkt de nieuwe huisgenoot zijn zo gekoesterde zelfstandigheid wel erg in het geding te brengen.
(5)
  Cadeaulijst
Zakenprins is het verhaal van een prins die vindt dat zijn afkomst er niet toe doet, maar die toch steeds wordt geconfronteerd met zijn koninklijke achtergrond. Wanneer botst de jacht naar succes van de eerzuchtige prins met zijn komaf en zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid?
(8)
  Cadeaulijst
Van Doorn vertelt het verhaal van een doortastend volk waarvan de oorsprong en invloed ver voorbij de grenzen van de huidige provincie Friesland reiken. Niet-Friezen biedt hij een inkijkje in dat buitengewone stukje Nederland dat officieel Fryslân heet, Friezen houdt hij een spiegel voor waarin ze zichzelf herkennen: tegendraads en tegenstrijdig, creatief en conservatief, onzeker en zelfbewust, open en gesloten, en dat allemaal tegelijk.
(3)
  Cadeaulijst
De opkomst van China tot wereldmacht is niet te stoppen. Lange tijd verwachtte men dat met het toenemen van de welvaart het land zou democratiseren. Maar het tegenovergestelde is het geval. We realiseren ons veel te weinig dat ook onze Nederlandse economie en samenleving bedreigd worden door deze ontwikkeling. Niet voor niets maken beveiligingsdiensten zich steeds meer zorgen over invallen in onze communicatie-infrastructuur en in die van onze belangrijkste handelspartners.

De populairste boeken van dit moment

Tip!
Geïnspireerd door deze lijst met boekentips? Zet de boeken die je niet wilt vergeten op je cadeaulijst door op de knop 'Cadeaulijst' te klikken. Zo vergeet je nooit meer een cadeau! Je vindt de lijst terug in Mijn Hebban.

Koop een boek én een tas en laat zien dat je je boekhandel steunt.
Deel je foto op social media met #steunjeboekhandeltas en maak kans op een Boekenbon.