Groene leestips

Groen natuurlijk! Want wie houdt er nu niet van groen? Van groen(tes) op je bord tot eindeloze wandelingen in de natuur: geniet van vele (lees)tips om je wereld groener te maken. De Groene Week start op maandag 23 augustus. Op deze pagina vind je 20 boekentips, geselecteerd door het Hebban Boekverkoperspanel.

Naar het kanaal

De Dalai Lama doet in dit inspirerende pamflet een oproep om gepassioneerd te werken aan een betere planeet en jezelf de vraag te stellen: Wat kun jij doen?

In dit wervelende en toegankelijke non-fictieboek lees je over de oorzaken en gevolgen van de klimaatopwarming. In heuse scrapbook-stijl en met veel realiteitszin en humor toont Frida waarom het nu actie moet komen om onze planeet weer gezond te krijgen.

Caspar Janssen beleeft als onervaren tuinier een leerzame, vrolijke en soms verbluffende ontdekkingsreis, op zijn eigen balkon, maar ook door de wereld van kwekers, potgrond, bijen- en vlinderplanten, insectenhotels, plantenpotten, insecten, vogels, andere beestjes, biologen en buren.

De noordse stern vliegt het langst en het verst van alle trekvogels, en ornitholoog Franny Stone is vastbesloten ze achterna te reizen tijdens de laatste migratie van hun soort. Het is een zaak van leven of dood – niet alleen voor de sternen, die vanwege een massaextinctie de laatste vogels op aarde zijn, maar ook voor Franny zelf.

Dit is niet zomaar een kookboek over groenten, dit is een kookboek waar je van gaat houden. Het laat zien hoe je nog meer uit groenten kunt halen door variatie in kooktechnieken met groenten in de hoofdrol: behalve koken, stomen en blancheren zijn veel groenten ook geschikt om te konfijten, schroeien, roosteren, frituren, stoven of karamelliseren.

In De poel trekt Pauline de Bok zich terug op het noordoost-Duitse platteland, waar ze rondscharrelt op haar erf, omringd door bossen, meren en industriële landbouw. Ze zoomt in op de levende wezens met wie ze haar plek deelt, van de grote dieren waar ze op jaagt tot het gewemel en gekrioel dat een mensenoog nauwelijks ziet. Al jaren krijgt het ecosysteem klap na klap.

We worden dagelijks om de oren geslagen met cijfers over massale insectensterfte, het verdwijnen van vogelsoorten en de ergste horrorverhalen over het klimaat. Genoeg om flink gedeprimeerd van te raken. Maar wat als je op je eigen stukje grond of balkon het verschil kunt maken, zelfs als je geen groene vingers hebt?

Time Bender beschrijft de ontdekkingstocht van een jongeman die wordt meegesleept in een Galactische strijd die zijn weerga niet kent. De mensheid - zo ontdekt hij - bevindt zich in een sleutelpositie om de Kosmische conflicten voor eens en voor altijd op te lossen. De vraag is alleen: worden wij op tijd wakker?

Hoe kunnen we ethisch verantwoord en gezond leven in een wereld waar goedkoop, slecht geproduceerd voedsel de norm is? Doordat we onze ogen sluiten voor de echte waarde van voedsel en voedselproductie, raken we langzaam gewend aan een manier van leven die een risico vormt voor onze planeet en voor onszelf.

De aarde is hard op weg naar een ecologisch armageddon. Wereldwijd daalt het aantal insecten snel en één ding is zeker: zonder insecten stort alles in. Bijna 80 procent van onze belangrijkste voedsel gewassen wordt bestoven door wilde insecten. Stille aarde luidt de alarmbel maar laat gelukkig ook zien dat het nog niet te laat is. Léés dit boek voor het wél te laat is.

Een wonderbaarlijke ontdekkingsreis en een heel bijzondere vriendschap. Maar het is ook een reis die een ongemakkelijke werkelijkheid laat zien … dat vervuiling door plastic en onverschilligheid de oceanen verwoest met alle dieren die daar leven. Dit prachtige verhaal nodigt ons uit om na te denken over onze verantwoordelijkheid voor het milieu en doet een oproep om vervuiling door plastic te stoppen.

Move over, jij suffe wortelspies. Het is tijd voor een upgrade van de vegan barbecue. Wat dacht je bijvoorbeeld van een sappige, Koreaanse tempehburger? Een kruidige kebabspies van koningsboleet? Of een smokey tofuburger geserveerd met een Japanse watermeloensalade? Stook het vuur maar op en verras je familie en vrienden, vegan én verstokte vleeseters, op de meest fantastische plantaardige gerechten voor op en bij de barbecue.

Zelf groente, fruit en kruiden kweken is populair. Ook voor kinderen is het superleuk om in de tuin bezig te zijn en met eigen ogen te zien hoe alles groeit, bloeit en smaakt. In dit boek staan meer dan 30 leuke activiteiten waarmee kinderen aan de slag kunnen gaan. Van zelf tomaten en komkommers kweken tot knutselprojecten, zoals een bijenhotel of een egelhuisje maken.

Het huwelijk van stewardess Mina staat op springen en de zorgen om haar dochtertje zijn groot, dus wanneer ze wordt geselecteerd om te werken op de eerste non-stop vlucht van Londen naar Sydney, is dat een welkome afleiding. Het is een prestigieuze vlucht met aan boord talloze journalisten, bloggers en VIP s die allemaal verslag zullen doen van deze historische vlucht. Dan krijgt Mina een briefje in handen...

In deze verhalen ontdekken Brem en Snuit nog veel meer in de natuur. Ze komen te weten over halsbandparkieten, winterslaap, de dood en dat er dieren zijn die van poep houden. Naast de ontdekkingen helpen ze dieren een pootje als het nodig is en maken nieuwe vriendjes.

Kweken, oogsten, koken en eten zijn de basics in het leven van De Meisjes van de Moestuin - Amber Carchedi en Reny Muller. In dit boek laten zij zien dat het telen van je eigen groente en fruit niet moeilijk en tijdrovend hoeft te zijn en dat je zeker geen grote tuin hoeft te hebben om er gevarieerd uit te eten.

Lekkers van eigen bodem, dat is wat wij graag eten, en wat boeren en tuinders graag kweken. Elf boeren vertellen in dit boek waarom het precies witloof werd en geen koeien, of wat ze na al die jaren nog altijd zo lekker vinden aan tomaat. Ze praten over hun passie voor het product, maar ook over wat het voor hen betekent om vandaag boer of tuinder te zijn.

In De ontdekking van de natuur vindt u twintig prachtige en rijk geïllustreerde verhalen over vogels, insecten, bacteriën, draken en nog veel meer. De beschreven ontdekkingen zijn doorspekt met anekdotes over de bijzondere mannen en vrouwen die er tussen 1500 en 1900 voor hebben gezorgd dat wij het leven om ons heen en dat van onszelf zoveel beter begrijpen.

In Wildoogst laat Elsje Bruijnesteijn zien waar de wilde planten groeien, hoe je ze kunt herkennen en welke lekkere en eenvoudige vegetarische gerechten je ermee kunt maken. Daarnaast lees je ook hoe je bijvoorbeeld inkt uit een inktzwam kunt halen, met een tonderzwam een vuurtje kunt aanmaken of een kastanjeblad als verpakking kunt gebruiken.

Het jaar is 2044. De mensheid leeft in een matrix van onderdrukking die is ingezet in het jaar 2020. Welke beslissingen moet Simon nemen om de mensheid te bevrijden uit het duister? 2044: een droom, of een nachtmerrie?