Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Welkom bij de Hebban 1000

Geïnspireerd op de top 2000 van NPO Radio 2 stelt lezerscommunity Hebban.nl sinds 2018 jaarlijks de Hebban 1000, de duizend mooiste boeken aller tijden, samen. Deze lijst der lijsten komt tot stand door de vele duizenden toplijstjes gemaakt door Hebban-leden.

De Hebban 1000 richt zich alleen op Nederlandstalige boeken (oorspronkelijk en vertaald), van jeugdboeken tot thrillers. Van non-fictie boeken tot feelgood. Van fantasy tot zware literatuur. Maar natuurlijk mag jouw persoonlijke Mooiste Boeken-lijst ook (deels) bestaan uit Engelstalige titels. Deze tellen alleen niet mee met de samenstelling van de lijst met duizend mooiste boeken ooit. Kies de Nederlandse vertaling (indien beschikbaar) als je het boek wél mee wilt laten tellen bij de Hebban 1000. De zesde editie van de Hebban 1000 werd op 30 april 2023 gepubliceerd.

Maak ook jouw toplijst aan

Bekijk hier de complete Hebban 1000 van 2023

Veelgestelde vragen

Moeten de boeken uit een bepaald genre komen?

Nee. Het is jouw lijst en het zijn jouw favoriete boeken. Van jeugdboeken tot thrillers. Van non-fictie boeken tot feelgood. Van fantasy tot zware literatuur. De Hebban 1000 richt zicht alleen op Nederlandstalige boeken (oorspronkelijk en vertaald). Elk boek dat je in onze database kunt terugvinden, kun je in je toplijst plaatsen.

Kan ik mijn lijst nog aanpassen?

Jazeker. Jouw Mooiste Boeken-lijst is jouw lijst en is naar alle waarschijnlijkheid een ‘levende lijst’. Je kunt je lijst het hele jaar door aanpassen. Het is de bedoeling dat we de we Hebban 1000 jaarlijks gaan updaten.

Waar vind ik mijn Mooiste Boeken-lijst?

Je persoonlijke toplijst vind je onder Mijn Hebban. Je bepaalt zelf of deze lijst wilt tonen in je publieke profiel. Je kunt jouw lijst voorzien van een foto en een introtekst en handig delen in de socials. Hebban-leden kunnen je lijst volgen en leuk vinden. Je kunt zelf instellen of je reacties op jouw toplijst wilt toestaan (je kunt ze zelf beheren).

Wat is het verschil tussen mijn Mooiste Boeken-lijst en Mijn favorieten in mijn profiel?

In je Mooiste Boeken-lijst bewaar je de boeken die boven alles uit springen. Dat zijn de boeken die meetellen in de Hebban 1000. In Mijn favorieten kun je veel meer boeken kwijt waar je veel plezier aan hebt beleefd. Voor de Hebban 1000 vinden we het vooral belangrijk dat lezers écht kiezen voor die mooie boeken die ze lazen.

Wat bedoelen jullie met ‘mooiste boeken’?

Mooiste kan verwijzen naar de fysieke vorm of gesteldheid van iets, maar in ons geval gaat het om de boeken die iets met je doen. Woorden als ‘mooiste’ en ‘beste’ zijn voor iedereen anders te interpreteren.

Engelstalige boeken

Je kunt een Mooiste Boeken-lijst samenstellen, tonen en delen met alleen of deels Engelstalige boeken. Die tellen echter niet mee voor de Nederlandstalige Hebban 1000. Heb jij prachtige boeken gelezen in het Engels, maar zijn ze in vertaling beschikbaar? Kies dan voor de Nederlandse vertaling.

De Hebban 1000, de duizend mooiste boeken aller tijden, wordt samengesteld uit de toplijstjes van de duizenden Hebban-leden. Je kunt het hele jaar door een Mooiste Boeken-lijst aanmaken en/of bijwerken. Zo houd je je persoonlijke toplijst met mooiste boeken altijd up-to-date!

Klik hier en maak je eigen toplijst aan met jouw mooiste boeken aller tijden.