Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekenweek Schrijfwedstrijd 'Ik ben alles'

Stichting CPNB en lezerscommunity Hebban.nl organiseren in het kader van de Boekenweek een schrijfwedstrijd met als thema ‘Ik ben alles’. Wil je meedoen? Stuur dan tussen 7 januari en 29 januari een verhaal van maximaal 300 woorden in via onderstaand formulier. De winnaar krijgt een geldbedrag van 1.000 euro, publicatie van het verhaal in Mezza en twee kaarten voor het Boekenbal op 10 maart, waar het winnende verhaal ook een plaats in het programma krijgt.

De jury van de Boekenweek Schrijfwedstrijd bestaat uit auteur Chris Polanen (juryvoorzitter), boekhandelaar Olaf Tigchelaar en docent Nederlands en recensent Miriam Piters. De winnaar wordt op 1 maart geïnformeerd. Voorwaarden voor deelname zijn hiernaast te lezen. Deze voorwaarden worden streng gehanteerd, dus lees ze goed en houd je eraan. Inzenden kan via het formulier hieronder tot en met 29 januari om 1 minuut voor middernacht.

Boekenweek 2023

Met het Boekenweekthema Ik ben alles vieren we in 2023 de pluriformiteit van onze identiteit. Een bijzonder actueel thema. Want hoewel de zoektocht naar wie je bent van alle tijden is, voelt die in de huidige tijdgeest dwingender, complexer en spannender dan ooit. Met de veelheid aan rollen die we vervullen – die van ouder en kind, van partner en collega, van leerling en mentor – en de veelheid aan gezichten die we on- en offline tonen, is eenieder van ons de optelsom van al die componenten.

Juist een boek stelt ons in staat onszelf en anderen beter te leren kennen. We herkennen en erkennen dat wat we al wisten. En we verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van karakters die we niet zijn of kennen. En door ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles.

Boekenweek.nl

Hebban Schrijfwedstrijden

Als je je verhaal ingezonden hebt, maar je hebt nog niet genoeg van schrijven en meedoen aan schrijfwedstrijden, dan ben je op Hebban.nl aan het goede adres. Per jaar worden er namelijk vier grote schrijfwedstrijden georganiseerd voor spannende, literaire, speculatieve en thematische verhalen.

Hebban.nl/schrijfwedstrijden

Deze schrijfwedstrijd is aangemeld bij schrijverswebsite Schrijven Online.

Voorwaarden

 1. Hoofdprijs: 1.000 euro, publicatie in Mezza en op Hebban, twee kaarten Boekenbal en een plek voor het verhaal in de programmering van het Boekenbal.
 2. Runners-up: publicatie in Mezza.
 3. Aantal woorden: maximaal 300 woorden.
 4. Thema: 'Ik ben alles'.
 5. Deadline: 29 januari 2023, om 1 minuut voor middernacht.
 6. Bekendmaking winnaar: 1 maart 2023.
 7. Aantal verhalen: maximaal 1 per persoon, bij overtreding kunnen alle ingezonden verhalen van de overtreder worden gediskwalificeerd.
 8. Verhaal: het verhaal is in correct Nederlands geschreven, is nieuw (dus ook nog niet eerder voor een andere schrijfwedstrijd ingezonden) en nog niet eerder ergens gepubliceerd (online of in print). Kies een unieke titel en niet het Boekenweekthema als titel.
 9. Opmaak: kies een gangbaar, goed leesbaar lettertype en tekengrootte en dien in als .doc(x) of .rtf bestand. Illustraties en foto's in de tekst zijn niet toegestaan.
 10. Wie kan meedoen: iedereen vanaf 18 jaar (op de dag van het Boekenbal) met een verhaal dat aan deze voorwaarden voldoet.
 11. Wie kan niet meedoen: voorselecteurs, juryleden, Hebban Crewleden, CPNB- en Mezza-medewerkers zijn uitgesloten van deelname.
 12. Anonimiseren: om het verhaal anoniem te kunnen beoordelen, dient alle informatie in het verhaal die tot identificatie van de auteur kan leiden, verwijderd te worden. Herkent de organisatie, een voorselecteur of een jurylid toch de echte naam van de auteur, dan kan dit tot diskwalificatie leiden.
 13. Anoniem blijven: gedurende de looptijd van de wedstrijd dienen deelnemers te voorkomen dat hun identiteit aan een verhaal gekoppeld kan worden, op wat voor manier dan ook.
 14. Inzenden: via een formulier op Hebban vanaf 7 januari 2023, met het verhaal als tekstdocument bijgevoegd.
 15. Deelname: gratis.
 16. Ontvangstbevestiging: na verzending van het inzendformulier ontvangt de indiener een ontvangstbevestiging.
 17. Uitslag: over de uitslag en het wedstrijdverloop wordt niet gecorrespondeerd.
 18. Publicatie: je geeft met inzending automatisch toestemming je verhaal te publiceren in Mezza en op Hebban.nl, zowel bij winst als bij hoge klassering (zie punt 2). Wil je niet dat je verhaal op deze manier gepubliceerd wordt, doe dan niet mee.
 19. Auteursrecht: het auteursrecht blijft bij de individuele auteurs.
 20. Vragen: heb je vragen, mail dan naar schrijfwedstrijden@hebban.nl.
 21. Organisatie: de organisatie van de Hebban Schrijfwedstrijden is in handen van de CPNB en de Hebban Crew. Mezza is mediapartner.
 22. Onvoorzien: in alle gevallen waarin deze voorwaarden niet voorzien, beslist de Hebban Crew.