Nova

Groep 7, Overijssel

Op school vroegen kinderen me: is het echt waar dat jij in het Kinderboeken Leesteam zit? Toen ik in de Kidsweek stond met een interview over het Leesteam en die krant voorin de klas hing, geloofden ze het wel!

Als ik kan lezen, dan lees ik. Ik denk dat ik al wel 50 hele dikke boeken heb gelezen in mijn leven. Ik vind dikke boeken leuker want dan kan je langer in het avontuur blijven.

Op school lees ik vaak als ik eerder klaar ben. Op dit moment ben ik bezig in Harry Potter, die heb ik thuis ook. Dat is handig, want dan kan ik 's avonds verdergaan waar ik op school was gebleven. Bijna elke avond moeten mijn ouders wel zeggen dat ik moet gaan slapen omdat het al laat is.

Ik hou van veel fantasie in boeken, zoals Harry Potter. Als een boek echt gebeurd zou kunnen zijn, word ik banger dan wanneer ik weet dat het niet echt gebeurd is. Daarom vind ik Harry Potter niet te spannend. Ik heb bijvoorbeeld ook een boek gelezen dat is geschreven vanuit de gedachten van een paard, dat maak je normaal gesproken niet mee. In de bibliotheek ben ik meestal te vinden bij de avontuur en dieren afdeling, want ik ben namelijk gek op paardenboeken.

Het personage waar ik me in herken is Hermelien uit Harry Potter, want ik vind studeren best wel leuk én ... ik lees heel veel boeken!

Liva

Groep 6, Noord-Brabant

Boekenreeksen zoals 'De regels van Floor' vind ik onwijs leuk om te lezen. Ik lijk wel een beetje op Floor, omdat zij een broer heeft die soms irritant is. En ik reageer soms net als zij op de mijne. 'De regels van Floor' is een aanrader als je niet goed weet wat je moet lezen, want er zijn heel veel delen van. Dus als je ze leuk vindt kan je lekker doorlezen! Een andere reeks die ik leuk vind is 'De waanzinnige boomhut'. Ik zou zelf ook wel zo'n boomhut willen hebben, dan zou ik daarin duizend puppy's gaan verzorgen. Ik hou dan ook heel erg van dierenboeken. Vooral over paarden!

Andere boeken waar ik van houd zijn boeken met geheimen erin. Lekker mysterieus en spannend, zoals Juf Braaksel en de mysterieuze verdwijning. Ik lijk ook wel een beetje op Lotte uit Juf Braaksel, omdat zij allemaal dingen stiekem doet. Dat doe ik ook soms, zoals ‘s avonds stiekem op de tablet zitten.

Ik vind het leuk om voor te lezen, al is andersom ook leuk, wanneer mijn oma voorleest. Ik heb zelf Ravi en de laatste magie in de klas voorgelezen tijdens de Kinderboekenweek en daarna mocht ik een ander boek voorlezen. Dat was mijn eigen idee. We hebben een voorleeswedstrijd op school, maar die is voor groep 7 en 8 en ik zit in groep 6, dus ik moet nog een jaartje wachten!

Simran

Groep 8, Utrecht

Sinds ik bij het Kinderboeken Leesteam zit heb ik al heel wat schrijvers gesproken. Meestal bij schrijversbezoeken in boekhandels en bibliotheken, dan mag ik ook vaak vragen stellen. Ik kon bijvoorbeeld Edward van de Vendel vragen hoe het was om de Gouden Griffel te winnen, Yorick Goldewijk hoe hij op het idee kwam om zijn boek te schrijven en ik mocht Sanne Rooseboom interviewen in de Kinderboekenweek.

Ik ben groot liefhebber van fantasie. Bijvoorbeeld van de serie 'Seawalker', dat gaat over een mens dat in een zeedier kan veranderen en speelt zich af op een school waar iedereen dat kan – wat dus voor chaos zorgt. Daar kan ik van genieten! Actie en drama vind ik geweldig. Als die in een boek zitten, dan vind ik het bijna altijd meteen een goed boek. Ook originaliteit vind ik belangrijk. Ravi en de laatste magie gaat bijvoorbeeld wel over tovenaars maar is geen kopie van Harry Potter. Dan merk je dat het echt zelf bedacht is.

Als ik voor het slapen een boek lees dat ik spannend vind, móét ik wel nog een hoofdstuk verder lezen. En ik hou van spannende boeken, dus elke avond moet mijn moeder zeggen dat de lamp toch echt uit moet, haha!

Ik heb altijd een stapel boeken in mijn bed liggen, ga wekelijks naar de bieb, neem elke dag een boek mee naar school en weer mee naar huis. Dan kan ik nog sneller lezen! Op school hebben we dagelijks 15 minuten leestijd, wat ik best kort vind. Ik heb geprobeerd mijn meester te overtuigen om ons langer te laten lezen, maar dat is nog niet gelukt. Dus ik pak elk moment om te lezen. Tijdens de pauze? Lezen! Tijdens een spelletje? Lezen! Ik vind het leuk om aan mijn klasgenoten te laten zien: lezen is superleuk, probeer het gewoon eens. Er is altijd wel een boek dat je leuk vindt.

Amélie

Groep 4, Noord-Holland

In fantasie kan alles gebeuren. Als ik iets kon kiezen uit een boek wat echt kon zijn, dan zou ik willen dat ik met katten kon praten, net zoals in Minoes en Middernachtkatten. Ik hou echt heel erg van katten. Soms lees ik mijn poes Joe voor. De boeken over Kitty vind ik ook heel leuk, die gaan over een meisje die 's avonds superheldin is en op avontuur gaat met haar kattenbende. Avonturenboeken zijn hartstikke leuk!

Ik heb een hele boekenkast vol boeken, die mama en ik bijna allemaal hebben gelezen. Soms lezen we samen, soms lees ik zelf en soms leest mama voor. Als ik moe ben vind ik het fijn als mama voorleest, als ik zin heb om te lezen doe ik het zelf. Ik heb een hele knusse kamer om in te lezen.

Ik vind het leuk als er plaatjes in een boek zitten, want dan weet je hoe het eruitziet. In Middernachtkatten zitten wel plaatjes, maar in het zwart. Dat is veel te saai! Voor oudere kinderen en grote mensen kan het wel zonder plaatjes, maar voor jongere kinderen is het veel leuker als er wel plaatjes in zitten.

Abel

Groep 7, Gelderland

Bij ons thuis doen we heel veel met boeken: zelfs onze huisdieren heten Mus, Kareltje en Lampje! Ik mocht mijn hamster Kareltje een naam geven, dus ik heb hem vernoemd naar Kareltje uit Mus & Kapitein Kwaadbaard. Dat we Mus hebben is eigenlijk toevallig, want die is al heel oud. Maar het past wel heel goed!

Ik wilde graag bij het Kinderboeken Leesteam om andere kinderen tips te geven en te helpen bij het vinden van leuke boeken. Daar ben ik heel goed in. Ik heb een boekenaccount op Instagram met allemaal boekentips, en ook recensies schrijven vind ik heel leuk. Mijn moeder heeft een kinderboekenwinkel, waar ik af en toe help. Dan geef ik mensen boekentips en help ik bij de kassa.

Ook lees ik soms boeken om ze te testen voor mijn moeder. Mijn moeder moest vroeger vaak slapen terwijl ze nog wilde lezen, dus ik bof: ik mag van haar zo lang lezen als ik wil! Het is best leuk om een moeder te hebben die een kinderboekenwinkel heeft, maar ... Het betekent ook dat toen Pieter Koolwijk laatst op schrijversbezoek was in mijn klas, dat hij me helemaal voor schut ging zetten! Ik ken hem namelijk wel, dus hij ging allemaal grapjes maken.

Maar ik hou ook wel van grapjes. Ik lijk op Ties, uit Gozert: hij is grappig, avontuurlijk, eigenwijs en enthousiast. En ik ben natuurlijk heel enthousiast over boeken.

Ik lees heel veel verschillende dingen: ik hou heel veel van horror en avontuur, zoals van IJshart. Een boek is niet gauw te spannend voor me. Maar ik lees ook veel prentenboeken, deze lees ik voor aan mijn broertje! Hij wil altijd hetzelfde boek, dus zelfs hem help ik met nieuwe boeken ontdekken.

Mia-Jane

Groep 6, Zuid-Holland

Als je klaar bent met lezen, net gaat slapen en er door je gedachten gaat: 'dit was echt een leuk boek', dan is dat een teken dat het echt goed is. Dat had ik toen ik Hotel Bonbien voor het eerst las, want ik hou van vrolijke en avontuurlijke boeken. Ik vond het echt moeilijk om die weg te leggen toen ik hem nog niet uit had, dan lees ik het liefste door.

Ook houd ik van boeken over geschiedenis en leerzame boeken. Ik vind de Tweede Wereldoorlog interessant, ik ben bijvoorbeeld een boek over Anne Frank gaan lezen nadat ik naar het Anne Frank Huis ben geweest.

Ik lees vaak terwijl ik andere dingen aan het doen ben. Bijvoorbeeld terwijl ik m'n bed opmaak. Of tijdens het eten. Of op de wc. Ik lees ook graag bij de bieb, daar is een raam met een bloesemboom erachter die bloeit in de lente. Daar kan je heerlijk zitten lezen. Net als op mijn kamer, want daar heb ik zelf een knus hoekje geknutseld waar ik kan zitten lezen, met kussens, knuffels en lichtjes die je aan kan zetten. En er liggen overal boeken, natuurlijk!

Op school raad ik graag boeken aan aan klasgenoten. Ik vind het leuk om tips te geven. Dat doe ik ook op Instagram. De andere kinderen van het Kinderboeken Leesteam wonen allemaal ver weg, dus het is ook leuk om van elkaar te horen wat we leuke boeken vinden via Instagram.

Feline

Groep 6, Groningen

Elke Kinderboekenweek mogen mijn zusje en ik een boek uitzoeken bij de boekwinkel, dan krijgen we ook meteen het Kinderboekenweekgeschenk. Ik heb dit jaar het nieuwe 'Dagboek van een muts' gekocht en De jongen die van de wereld hield. Deze boeken raad ik zeker aan!

Ik vind het leuk om te praten over boeken en om tips te geven, ik mag bijvoorbeeld mee naar de schoolbibliotheek met een vriendin die het moeilijk vindt om een boek uit te kiezen, dan help ik haar om een leuk uit te zoeken. Op Instagram deel ik vaak recensies. De naam Feline de Boekentipmachine heeft mijn vader bedacht. Hij kan ook heel goed voorlezen, want hij doet allemaal stemmetjes en hij leest lekker lang. De meeste boeken laat ik me voorlezen door mijn ouders. Maar 100% Coco vond ik zó leuk, die mochten mijn ouders niet voorlezen. Want die vond ik zo leuk om te lezen, dat ik het zelf wilde doen.

Mijn ouders en mijn zusje zijn ook de mensen met wie ik het allermeest over boeken praat, want heel vaak als ik zit te lezen moet ik hardop lachen en willen ze weten wat er zo grappig is. Boeken zoals 'Dagboek van een muts' en 'Avonturen van Max Kruimel' vind ik grappig, met van die stripjes erin. In de bieb ben ik ook vaak bij de stripboeken en lees ik bijvoorbeeld Noortje en Casa Kiki.

Maar ik hou ook van spannende boeken. Daarom lees ik ook graag series, want die worden steeds spannender. Als het echt héél spannend wordt, lees ik het liever niet 's avonds. Vlo en Stiekel wordt best spannend, maar dat lees ik wel gewoon, ook in de avond.

Het leuke aan Vlo en Stiekel en andere boeken van Pieter Koolwijk, zoals Gozert en De trollen van Leif, is dat het nét niet echt gebeurd had kunnen zijn, maar wel bijna. Dan kan je je goed voorstellen hoe het is om in het verhaal te leven.

Bij Mot en de metaalvissers kon ik me écht heel goed voorstellen hoe het is om in het verhaal te leven. Toen ik dat zat te lezen en naar de illustraties keek, kon ik me niet alleen voorstellen hoe de duikboot er vanbinnen uitzag, maar rook ik echt een soort duikbootparfum!

Luuk

Groep 6, Drenthe

Ik luister heel vaak audioboeken, even vaak als dat ik gewone boeken lees. Als ik van anderen hoor dat er hele mooie plaatjes in een boek staan, zoals bij De jongen die van de wereld hield, dan lees ik daarna ook nog het boek. Maar bij Films die nergens draaien zit bijvoorbeeld muziek, dus die wil je eerder luisteren dan lezen! 'Het ministerie van oplossingen' is ook leuk om te luisteren, want die wordt heel spannend voorgelezen.

Ik hou wel van spannend. Bijvoorbeeld De Vriezels, die is leuk omdat het nét niet te eng is. Maar graphic novels en boeken over de oertijd vind ik het leukst, zoals Knots, Tuf en Bobbie Botjes.

Als ik een papieren boek lees let ik op de plaatjes: een boek zonder illustraties is geen boek, vind ik! Zwart-witte illustraties vind ik meestal mooiere illustraties dan plaatjes in kleur. Ik heb zelf een boek geïllustreerd. Mijn moeder heeft namelijk longcovid en heeft daar samen met schrijfster Joke van Leeuwen een verhaal over geschreven, en ik was de illustrator. Dat is vet, want dat boek ligt nu gewoon bij de bibliotheek en in de boekhandel. Later zou ik ook wel iets met boeken willen doen, bijvoorbeeld illustreren.

We doen heel veel met boeken bij ons thuis, daarom heet ons Instagramaccount ook 'Wij 3 lezen': wij drie, dat zijn mijn moeder, mijn zusje en ik. We wisselen ook boeken uit, want ik vond Knots bijvoorbeeld heel leuk en dan denkt mijn moeder: 'Wat is Knots? Die wil ik ook wel lezen.' En toen ik Tuf kreeg, wilde mijn zusje die ook lezen. Omdat wij zoveel leuke tips aan elkaar gaven aan de keukentafel dachten we vorig jaar: wij hebben zoveel leuke tips, dat willen vast meer mensen weten! Nu vragen schrijvers en uitgevers soms of wij een boek willen lezen en recenseren op Instagram. De lijst met boeken die we nog willen lezen wordt dus steeds langer, en ons huis steeds voller. Er moest zelfs een extra boekenkast in de woonkamer komen zodat we genoeg plek hadden voor alle boeken!

Jildau

Groep 7, Friesland

Ik vind het fijn als ik een verhaal goed snap en dat het spannend is, zoals Matilda, Minoes of Mot en de metaalvissers. Allemaal boeken met een M! En ... mijn favoriete boek is Misjka, wat de Gouden Griffel heeft gewonnen. Ik heb er een stuk uit voorgelezen in de klas bij mijn boekbespreking.

Soms lees ik samen met mijn ouders een boek: dan lezen we om de beurt een stukje voor. Dat is leuk, want dan kan ik af en toe lekker liggen, en af en toe zelf lezen. Ik heb een paar vriendinnen die ook graag lezen. Mot en de metaalvissers heb ik aan bijna al mijn vriendinnen aangeraden!

Ik ga niet heel vaak naar de bieb omdat het soms best een poosje duurt voordat ik een boek uit heb, dus dan hoef ik niet heel snel weer terug. We gaan wel vaak naar de boekwinkel op zaterdag. In de bieb en in de boekwinkel vind ik het lekker om te neuzen. Ik kijk gewoon of ik iets zie dat mijn aandacht trekt, ik laat me graag verrassen door een boek. Vaak kijk ik of de achterkant van het boek en de omslag me nieuwsgierig maakt. Als ik iets leuks in de winkel vind, mag ik het vaak meenemen. Ik heb inmiddels dan ook een hele stapel boeken op mijn nachtkastje liggen, waar ik telkens de leukste uit kies. Dat is handig, want meestal ga ik om 8 uur naar boven zodat ik nog lekker lang kan lezen in bed.

's Ochtends vinden mijn ouders mij ook vaak lezend in bed! Soms word ik zelfs wakker om 5 uur, dan kan ik tot 7 uur of half 8 lezen. Gelukkig heb ik dus een hele stapel!

Sepp

Groep 4, Limburg

Ik hou van verhalen met kattenkwaad, dat past wel bij mij. Het kleine slechte boek vind ik bijvoorbeeld leuk, dat is een boek dat je allerlei opdrachten geeft. Er zitten allemaal stoute dingen in, het loopt ook niet allemaal goed af. Als je het verkeerde antwoord geeft moet je naar de kerker voor ongehoorzame kinderen. Brrr!

Toen ik Ravi en de laatste magie een beetje te spannend vond, ging mijn moeder het voorlezen. Dat hielp! Behalve toen ze allemaal spannende stemmetjes ging doen, want dat kan ze heel goed. Mama en ik praten vaak over de boeken die we lezen. Mijn broer Fitz en zij zijn ook echte lezers. Zo lang als ik me kan herinneren doen we al aan voorlezen en zelf lezen.

Als we niet kunnen kiezen welk boek mama voor moet lezen doen we een boekenbattle. Dan laat ze de voorkant zien van twee verschillende boeken en mogen we zeggen welke ons het meeste aanspreekt. Dan vertelt mama waar het over gaat en leest ze de eerste pagina of het eerste hoofdstuk en mogen we nog switchen. Als we er écht niet uitkomen, houdt ze de boeken achter haar rug.

We doen nog meer coole dingen thuis: soms gaat bij ons het leesalarm, dan moeten we alle drie zo snel mogelijk een boek vinden en lezen we een kwartier. Of langer, als we daar zin in hebben. Ik heb altijd boven en beneden een boek liggen dat ik aan het lezen ben, dus gelukkig vind ik snel een boek. Wat grappig is bij het leesalarm is dat je zo snel mogelijk een plekje moet vinden om te lezen, dus ik heb bijvoorbeeld ook weleens in de wasmand gelezen!

Ik lees het liefste op de wc. Gelukkig hebben we twee wc's thuis, dan kan ik lekker lang blijven zitten en relaxed zitten lezen. Ik heb heel veel energie, maar van lezen word ik rustig. Maar als je me ziet in de bieb zou je dat niet zeggen, want ik cross de hele bieb door als ik daar ben. Spannende boeken, grappig boeken, stripboeken: ik kom overal!

Dara

Groep 4, Flevoland

Ik lees eigenlijk elke dag wel, aan de eettafel bij het ontbijt, op school en in de avond. Lezen is leuk, omdat er leuke verhalen in staan. Vooral spannende boeken lees ik graag, zoals de serie 'Handboek voor superhelden'. In die boeken gaan ze elke keer mensen redden. Elke keer redden ze weer iemand anders die in gevaar is. Ook staan er tips in over hoe je een superheld moet worden. Zo moet je bijvoorbeeld leren vliegen of iets met elektriciteit kunnen.

Wat ik later wil worden, dat weet ik nog niet. Misschien een uitvinder, zoals Izzy in de serie 'Izzy de uitvinder'. Maar dierenarts worden lijkt me ook leuk. We hadden twee katten, maar die zijn helaas doodgegaan. Soms lees ik nog wel over dieren, maar eigenlijk alleen als de hoofdpersoon een huisdier heeft.

Als je niet van lezen houdt, zou ik als tip geven om boeken te kiezen met veel plaatjes. Dan hoef je minder te lezen. Ook zou ik het boek Het toevallige dagboek van B.I.G. aanraden, hoofdpersoon Billie doet veel leuke dingen, maar ze heeft ook een pestkop. Gelukkig kan ze wel goed tegen de pestkop in gaan.

Mia

Groep 6, Zeeland

Ik lees elke dag wel een paar uur, op de bank of boven op mijn kamer. Soms zit ik zo in een boek, dat ik 'wakker' moet worden gemaakt, anders hoor ik niks. Als je leest, kan je naar andere werelden gaan, zoals fantasiewerelden of momenten uit de geschiedenis. Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog of de Watersnoodramp in Zeeland vind ik leuk. Via mijn juf ken ik iemand die bij de Watersnoodramp was een daarover heeft geschreven. Mijn favoriete boeken zijn fantasieboeken, zoals 'Fantasia'. Maar bijvoorbeeld Polleke, of boeken van Tonke Dragt lees ik ook graag. Nu ben ik bezig in De Zevensprong.

Ik vind het heel leuk om bij het Leesteam te horen, alleen was er ook iets stoms toen ik net bij het Leesteam zat. Ik kreeg namelijk te horen dat ik een oogaandoening heb. Lezen is daarom soms moeilijker. Elke avond moeten mijn ogen gedruppeld worden, nog wel vier jaar lang. Daarna ben ik er hopelijk vanaf.

Op school zei een jongen dat ik nu wel 'de ster van de boeken van Zeeland' ben. Dat vond ik heel leuk. We lezen in de klas ook veel. Later wil ik uitvinder, schrijfster of muzikant worden. Ik speel zelf viool en heb een boek gelezen over de geschiedenis van muziek.

Als je niet van lezen houdt, maar bijvoorbeeld wel van spelletjes doen op je telefoon, kan je ook lezen over elektronica of telefoons. Een leuke tip is de serie The Tapper Twins.