Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Het Kinderboeken Leesteam interviewt Andy Griffiths

Speciaal voor de Kinderboekenweek kwam Andy Griffiths vanuit Australië naar Nederland! Hij ging verschillende bibliotheken en boekhandels langs. Daarnaast mochten Ilyas (10 jaar) en Romé (9 jaar) van het Kinderboeken Leesteam Andy ook nog interviewen!

Waanzinnige boomhutverhalen

Andy Griffiths en Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel

De waanzinnige boomhut van Andy en Terry blijft maar groeien. Heel wat van hun avonturen waren te WAANZINNIG voor een boek... tot nu!

In welk dier verandert Terry Andy met zijn toverstaf?
Hoe krijg je een stoel uit je neus op Stoel-In-Je-Neusdag?
Wat ruimt de supertopper-zuigeropper allemaal op?

Waar wacht je op? Lees snel dit boek!

Het Kinderboekenweekgeschenk wordt tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van € 12,50 aan kinderboeken. De Kinderboekenweek is van 5 tot en met 16 oktober.

Waarom ben je begonnen met schrijven? En wat was je allereerste boek?         

Ik ben heel jong begonnen met schrijven. Mijn vader was ziek en ik maakte een ‘word snel beter-boek’, maar eigenlijk was het niet echt een leuk verhaal. Ik schreef: ‘Lieve papa, ik hoor dat je je niet goed voelt. Word snel beter of anders ben je de pineut.’ Ook had het een tekening met hem begraven onder de grond met wormen. Hierna werd hij heel snel beter!

Je schrijft heel grappige boeken die ook gek zijn. Denk je weleens: nee, dit is te gek?

Ik denk dit heel vaak maar ik schrijf het dan alsnog. Ik vind het leuk om de gekste dingen te laten gebeuren in onze boeken. Als het echt te gek wordt zegt mijn vrouw Jill (zij is ook Jill in de boeken) tegen ons: ‘Ik denk dat dit echt te gek is, je lezers vinden het denk ik ook niet meer leuk.’ Zij weet ons dan wel te remmen en houdt ons scherp.

Hoe bedenk je steeds nieuwe ideeën voor een boek?

Ik haal veel inspiratie uit het lezen van andere boeken, maar ook door het kijken naar films en televisie. Ook haal ik inspiratie uit de reizen die ik maak, zoals bijvoorbeeld op dit moment, nu ik in Nederland ben. Wanneer je nu naar buiten kijkt, zie je een glazen gebouw dat op een raket lijkt en dit geeft me bijvoorbeeld een idee voor een glazen gebouw in de boomhut. Ik haal echt overal inspiratie vandaan.

Hoeveel boeken heb je in totaal gemaakt met Terry Denton?

We hebben een hoop boeken samen geschreven, we zitten nu al op 35 boeken.

Heb je naast Terry ook nog met andere auteurs samengewerkt?

Nee, ik heb nog nooit met iemand anders gewerkt. Ik vind het prettig om met Terry samen te werken, omdat we het goed met elkaar kunnen vinden en omdat hij mij veel ideeën geeft. Daarnaast geeft hij me ook altijd wat ik wil, maar niet wat ik verwacht. Soms laat ik een gat achter op de pagina dat Terry dan kan opvullen met zijn eigen idee.

'Ook probeer ik onze boeken zo te schrijven dat het voor iedereen leuk en makkelijk is om te lezen.'

Als je in een waanzinnige boomhut zou wonen, wat is dan je lievelingsverdieping en waar kom je liever niet?  

Ik haat Terrytown, want daar is Terry maar Jillville is wel heel erg leuk.

Wanneer komt het volgende deel uit?

Het volgende Waanzinnige Boomhut-boek komt in Nederland in februari uit. Dit wordt de 156e verdieping en het is kerst in de boomhut! De Kerstman komt eraan en laten we hopen dat hij niet in de kloonmachine valt en er opeens een hoop nep Kerstmannen worden gemaakt…  

Hebben jullie weleens kritiek gehad op jullie boeken?

Ja, aan het begin van onze carrière hadden volwassenen kritiek op onze boeken omdat ze vonden dat we kinderen aanspoorden om stout te zijn.

Heb je tips voor kinderen die niet van lezen houden?

Ik denk altijd dat de beste start is om te beginnen met een tijdschrift of boek waar je interesse centraal staat, dit kan over dieren, auto’s of wat dan ook gaan. Als je daarmee begint, zit je goed. Ook probeer ik onze boeken zo te schrijven dat het voor iedereen leuk en makkelijk is om te lezen. Het heeft niet te veel woorden en heeft veel plaatjes.

Heb je nog leuke boekentips voor kinderen om te lezen tijdens de Kinderboekenweek?

Oeh, dat is een goede vraag. Ik ben dol op veel verschillende boeken. Ik ben dol op de serieHet Leven van een Loser en ik ben ook dol op oude boeken zoals De kat met de hoed van Dr. Seuss, Alice in Wonderland enPinokkio.

De Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek is dit jaar Gi-ga-groen! Andy Griffiths en Terry Denton maken het Kinderboekenweekgeschenk, Marije Tolman schrijft en illustreert het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Zowel het geschenk als het prentenboek zijn tijdens de Kinderboekenweek bij de boekhandel te krijgen. De Kinderboekenweek 2022 vindt plaats van 5 tot en met 16 oktober.

Naar de Kinderboekenweek

Reacties op: Het Kinderboeken Leesteam interviewt Andy Griffiths


Andy Griffiths

Andy Griffiths

Andy Griffiths is een van de populairste kinderboekenauteurs in Australië. Hij s...

Terry Denton

Terry Denton

Terry Denton is een Australisch auteur en illustrator. Hij werkte vaak samen met...