Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Het Kinderboeken Leesteam recenseert 'De regels van drie'

Het Kinderboeken Leesteam bestaat uit elf leesgierige kinderen, één uit (bijna) elke provincie. Het Leesteam vlogt of blogt en praat een schooljaar lang over lezen en boeken. Natuurlijk lezen zij ook 'De regels van drie' van Marjolijn Hof. Dit is het boek voor Nederland Leest Junior 2022. Dit is wat zij ervan vinden!

De regels van drie

Marjolijn Hof

Twan en zijn tweelingzus Linde reizen met hun moeder en oma naar IJsland. Ze gaan naar Twans overgrootvader, opi Kas, die daar helemaal alleen woont. Opi Kas kan niet goed meer voor zichzelf zorgen en hij moet mee terug naar Nederland. Maar opi Kas denkt hier heel anders over. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht en vraagt of Twan hem wil helpen. Gelukkig heeft Twan een survivalhandboek meegenomen. Twan twijfelt. Wat moet hij doen? Opi Kas helpen of het geheime plan verraden?

Nederland Leest gaat in 2022 over ouder worden. We worden steeds ouder maar zijn ook fitter, hoe is het om oud te worden in de 21e eeuw? Ook kinderen worden ermee geconfronteerd, ze hebben opa's en oma's in hun omgeving waarvan de een nog zal werken en de ander misschien al met pensioen is. Met De regels van drie kunnen ze dit onderwerp van verschillende kanten bekijken.

Abel

Toen ik begon in dit boek twijfelde ik nog omdat ik meestal grappige boeken lees en dit boek is wel serieus. Maar het werd steeds leuker en spannender. Je baant je er heel snel een weg doorheen: dan lees je de ene na de andere zin omdat je wilt weten hoe het verder gaat. En ik had het mis want het boek is dus heel leuk. Het boek is voor tien jaar en ouder. Het boek is avontuurlijk en spannend, en ook een beetje verdrietig. Er staan geen illustraties in, maar dat is niet zo erg. Het verhaal gaat over Twan en zijn tweelingzus Linde en het speelt zich af in IJsland. Het begint in een bus waarvan Twan gelijk denkt dat die gaat kantelen. Maar dat valt gelukkig wel mee. Twan en zijn zus kunnen samen goed praten want ze begrijpen elkaar altijd. Twan zegt: “Ik zei iets, en Linde zei iets en het leek op gooien en vangen, zo snel dat niemand ons kon volgen.” Maar als Linde er dan niet is, ploffen zijn woorden zielig naar beneden op de grond. Later komt Linde gelukkig terug en dan vertelt hij haar alsnog alles. En dat is fijn, want Twan loopt steeds rond met het geheim van opi Kas en dat vindt hij heel moeilijk. Opi Kas is al oud en hij kan niet meer voor zichzelf zorgen. Maar hij wil niet weg uit IJsland en hij heeft een plan. En wat dat plan is moet je zelf maar lezen!

Ilyas

Het boek gaat over Twan en Linde die samen met hun moeder en oma vanuit Nederland naar IJsland gaan. Ze gaan daar hun opi Kas bezoeken. Het plan was om opi Kas mee terug naar Nederland te nemen omdat hij niet meer voor zich zelf kan zorgen. Maar opi Kas wil niet mee naar Nederland want hij heeft hele andere plannen waarbij hij de hulp nodig heeft van Twan. Opi Kas wil namelijk de bergen in trekken en niet meer terug komen. Ik vond het een leuk maar ook emotioneel boek omdat het niet leuk is voor Twan en Linde dat opi Kas weg wil en niet meer wil terugkomen. Het is lastig voor Twan om het plan van opi Kas te bewaren. Het einde is best wel een beetje verdrietig.

Nika

De regels van drie vind ik best een spannend boek, maar ook heel mooi. Twan en Linde zijn een tweeling en gaan mee naar IJsland om hun overgrootvader, die daar woont, mee terug naar Nederland te nemen. Opi Kas is oud en kan niet goed meer voor zichzelf zorgen. Hij wil niet mee naar Nederland. Hij wil in IJsland blijven. Hij bedenkt iets en betrekt Twan en Linde in zijn plan om zich in de bergen te gaan verstoppen. Daar wil hij sterven. Twan en Linde willen opi Kas helpen, maar ze zijn ook bang om het plan te verraden. Hoe het afloopt vertel ik niet want dat moet je zelf lezen! Het boek is bedoeld voor 10+, ik ben bijna 8, maar vond het niet moeilijk. Het is wel spannend en ook een beetje zielig, maar ook een supermooi boek. Het was leuk om over IJsland te lezen, het is zo anders dan hier in Nederland. Veel sneeuw, storm, noorderlicht, en de natuur is heel ruig. Ik snap wel dat opi Kas niet mee naar Nederland wil want hij is erg aan IJsland gehecht. Nu ik dit boek gelezen heb lijkt het me een avontuur om ook eens naar IJsland te gaan.

Teun

De regels van drie gaat over Twan en zijn zus Linde die naar IJsland gaan om hun overgrootvader opi Kas op te halen. Opi Kas kan niet goed meer voor zichzelf zorgen. De moeder en oma van Twan en Linde willen hem in een Nederlands verzorgingshuis op laten nemen. Maar opi Kas ziet dat helemaal niet zitten, hij wil de bergen in trekken. Twan twijfelt of hij opi Kas met zijn ontsnappingsplan moet helpen. Ondanks dat het niet echt het type boek is dat ik zelf zou kiezen, vond ik het verrassend goed geschreven. Je kunt heel goed voelen wat de personages in het verhaal voelen. Als Twan zich bezorgd voelt, voel jij je ook bezorgd. Ook zet het je aan het denken hoe je moeilijke beslissingen moet nemen. Wel vond ik het jammer dat het boek een open einde heeft. Ik zou graag willen weten hoe het verhaal afliep!

Reacties op: Het Kinderboeken Leesteam recenseert 'De regels van drie'


Marjolijn Hof

Marjolijn Hof

Marjolijn Hof (Amsterdam 1956) werkte bijna twintig jaar als jeugdbibliothecares...