Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Het Leesteam blogt: van boek naar planken!

Vandaag ga ik (Romé, 9 jaar) naar theater de Omval, om de theatershow Egalus te bekijken. Egalus is een prentenboek over een egel die de natuur opruimt. De dieren hebben veel haast, daarom hadden ze geen tijd om hun afval in de prullenbak te gooien. Op een dag heeft Egalus TE veel afval op zijn stekelige rug zitten en valt hij om. Dan valt hij in een diepe winterslaap. Als hij wakker wordt is het HELE bos weer schoon: geen enkel vuiltje meer te zien! Hij wordt benoemd tot beschermer van het bos en krijgt een gouden opruimhark.

Ik ben benieuwd naar hoe dit verhaal op het podium wordt gepresenteerd. Ik heb de actrice Nora geïnterviewd, die mij daar van alles over heeft verteld.


Egalus

Marije Tolman

Egalus houdt van het geruis van de wind tussen zijn stekels. En van de warme zon op zijn zwarte neus. Kalm prikt hij iedere dag het bos schoon. Maar de andere dieren hebben het daar allemaal veel te druk voor. Tot op een dag alles anders wordt.

Egalus was het prentenboek van de Kinderboekenweek 2022.

Hoe maak je een voorstelling van een kinderboek en waar begin je mee?         

Nou, we beginnen met het boek heel vaak te lezen om te kijken wat er in dat boek staat. Daarna halen we er dingen uit om er kleine verhaaltjes van te maken.

Hoe is het voor jou om deze rol te spelen?

Heel leuk ik speel natuurlijk heel veel rollen, omdat ik in mijn eentje de moeder, Egalus en de dieren speel. En ik vind het ook leuk om voor kinderen te spelen.

Waarom vind je het zo leuk om voor kinderen te spelen?

Omdat kinderen heel makkelijk meegaan in het verhaal van het theater.

Waar moet je opletten als je een voorstelling over een boek maakt?

Dat je niet te veel afwijkt van het verhaal en dat het nog moet overeenkomen met het boek.

Hoe hebben jullie dit op het podium gekregen?

We hebben veel gerepeteerd en het boek gelezen samen met de regisseur, schrijver en een vormgever. De vormgever heeft het kostuum gemaakt.

Ben je ook altijd aan het haasten net als de dieren?

Ja best wel, zelfs tijdens het maken van de voorstelling voelde ik mij soms opgejaagd. Uiteindelijk heeft het geholpen meer rust te vinden, net zoals Egalus zijn rust neemt.

Dankjewel voor dit interview! Zelf ben ik net als Egalus, omdat ik ook altijd overal de tijd voor neem en niet zo hou van sjezen! Het is een superleuke voorstelling naar het prentenboek Egalus van Marije Tolman. Ik vind het belangrijk dat iedereen naar de voorstelling gaat kijken en leert ‘treuzelen’ om de mooie dingen om ons heen te zien. Ik ga gauw bedenken wat mijn volgende leesboek wordt. Tot snel!

Reacties op: Het Leesteam blogt: van boek naar planken!


Marije Tolman

Marije Tolman

De Nederlandse illustratrice Marije Tolman volgde een kunstopleiding in Den Haag...