Griffels en Penselen

De prijzen voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar zijn uitgereikt tijdens een feestelijke boottocht met de winnende auteurs en illustratoren. Op bijzonder wijze ontvingen de winnaars hun prijzen. De Griffels en Penselen zijn de bekendste en belangrijkste juryprijzen voor kinderboeken, de Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de best geïllustreerde kinderboeken.

Voor het eerst werden dit jaar Bronzen Griffels en Penselen uitgereikt, in plaats van Vlag en Wimpels. De naamsverandering onderstreept het doel van deze prijzen: het onder de aandacht brengen van de beste kinderboeken. De 45 boekenprijzen, verdeeld over verschillende categorieën, dienen het hele jaar als inspiratie voor kinderen en hun opvoeders. De oorspronkelijk Nederlandstalige winnaars van een Zilveren Griffel of Penseel maken kans op de Gouden Griffel of het Gouden Penseel, die op donderdag 29 september worden uitgereikt.

De jury's

De Griffeljury bestond dit jaar uit Ernestine Comvalius (voorzitter), Kim Blackburn, Emma Eigenraam, Thomas Hardie, Rubén Rodriguez da Silva, Susan Venings en Joan Windzak. De Penseeljury bestaat uit Peggy Brandon (voorzitter), Rozemarijn Blankestein, Kirsten König, Loes Reichenfeld en Ilona van Tuinen.

Zowel de Griffel- als de Penseeljury vallen de vele maatschappelijk thema’s op, die op prachtige wijze worden verbeeld of literair verteld. Ook de hoge kwaliteit en originaliteit van informatieve boeken valt beide jury’s op.

Gouden Griffel en Gouden Penseel

'De jury is unaniem onder de indruk van de originaliteit en de verbeeldingskracht van Films die nergens draaien,' laat de Griffeljury weten. 'Het boek is uitzonderlijk door de ingenieuze wijze waarop fantasie, werkelijkheid en dieper liggende thema’s in een meeslepend avontuur zijn vervat. Een boek dat ontroert en van begin tot eind intrigeert. Films die nergens draaien is het allermooiste boek van het afgelopen jaar en verdient daarmee de hoofdprijs.'

'De jury was unaniem over de kracht van de overweldigende illustraties van Terra Ultima,' zegt de Penseeljury over de winnaar. 'Een boek dat er met kop en schouders bovenuit steekt door de fantastische verbeeldingen in een schijnbaar informatieve sfeer. Groots en meeslepend aan de ene kant en verfijnd en gedetailleerd aan de andere kant. De prenten zijn natuurgetrouw én fantasierijk. Een boek om telkens weer ontdekkingen in te doen: Terra Ultima verdient dan ook de ultieme prijs voor het mooist geïllustreerde boek van 2021.'

Zilveren Griffels

Bronzen Griffels

Zilveren Penselen

Bronzen Penselen

Over de Griffels en Penselen

Per categorie kunnen er door de jury’s twee boeken met Zilver worden bekroond. Eén van de oorspronkelijk Nederlandstalige Zilveren Griffels kan vervolgens door de Griffeljury bekroond worden met de Gouden Griffel. Vorig jaar won Gozert van Pieter Koolwijk met illustraties van Linde Faas. Eén van de bekroonde oorspronkelijk Nederlandstalige Zilveren Penselen kan het Gouden Penseel winnen. Hele verhalen voor een halve soldaat, geïllustreerd door Ludwig Volbeda en geschreven door Benny Lindelauf, is vorig jaar bekroond met het Gouden Penseel. De Bronzen Griffels en Penselen kunnen in aanvulling op de Zilveren Griffels en Penselen in elke categorie toegekend worden, tot een maximum van vijf bekroningen per categorie.

Reacties op: Griffels en Penselen


Gesponsorde boeken