Griffels en Penselen 2024

De Griffels en Penselen worden jaarlijks uitgereikt door een vakjury en vormen de belangrijkste prijzen voor het Nederlandse kinderboek. De Griffels worden toegekend aan de beste kinder- en jeugdliteratuur en de Penselen aan de mooist geïllustreerde prentenboeken. Samen bekronen de Griffels en Penselen de allerbeste kinderboeken per categorie, zoals prentenboeken of poëzie.  

Op 19 juni 2024 worden de Zilveren Griffels uitgereikt. Uit de oorspronkelijk Nederlandstalige bekroningen wordt eind september, voorafgaand aan de Kinderboekenweek, de Gouden Griffel en het Gouden Penseel bekendgemaakt. Deze prijs wordt uitgereikt tijdens het Kinderboekenbal. De Kinderboekenweek is van 2 tot en met 13 oktober.

Download het juryrapport

Zilveren Griffels 2024

De restjes van de zon door Edward van de Vendel

Het regent de hele tijd en de dieren zitten moedeloos en mopperend bij elkaar. Waar is al het licht gebleven? Er moet toch ergens wat over zijn? Veldmuis leidt de andere dieren in een zoektocht naar de restjes van de zon. Geïllustreerd door Jet Parent.

Vuurtorenbeer door Mathilde Stein

Vuurtorenbeer was altijd blij en gelukkig, tot de krant de verhalen van Avonturenbeer begint te publiceren. Ineens lijkt zijn eigen leven wel heel saai, maar dan redt hij Avonturenbeer uit de zee en blijkt deze held heel anders dan gedacht. Geïllustreerd door Piet Grobler.

De jongen die van de wereld hield door Tjibbe Veldkamp

Adem is een 'mogelijk kind'. Als de ontmoeting van zijn toekomstige ouders niet loopt zoals gepland, neemt hij een voorschot op zijn leven. Geïllustreerd door Mark Janssen.

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse door Koos Meinderts

Op een dag krijgt Zebedeus de Beer een ganzenbord opgestuurd, afkomstig van ene Wisse, die hem een goeie hand van gooien wenst. Het is de start van een wonderlijk avontuur van toeval en geluk. Maar wie is Wisse? Geïllustreerd door Annette Fienieg.

Het kleine heelal door Annejan Mieras

Raaf gaat met haar moeder tijdelijk in een oude caravan op camping 'Het kleine heelal' wonen. Wat doet Nicolaas, de zoon van de campingbaas, in het mysterieuze bos achter de caravan? En waarom doet haar moeder zo geheimzinnig over haar vader?

Pardalita door Joana Estrela

Als het oudere en opvallende meisje Pardalita bij haar op school komt, kan Raquel niet meer helder denken. Ze wil alleen nog maar in de buurt van Pardalita zijn. Haar vriendje Miguel ziet ze niet meer staan. Is ze verliefd geworden op een meisje? Vertaald door Finne Anthonissen.

De spin en de sleutel door Anna Woltz

Niemand wil Elena hebben, dus logeert ze een maand lang bij het nieuwe gezin van haar tante. Daar ontmoet ze Atlas, die zich voorbereidt op het einde van de wereld. Hoe lang kunnen ze blijven vluchten?

De reis van Manie Schaafijs door Zindzi Zevenbergen

Francisco besluit te vluchten van het ooit zo paradeiselijke eiland Madeira en belandt na een spannende tocht aan de andere kant an de Atlantische Oceaan. Zijn ijshandel levert hem de bijnaam Manie Schaafijs op. Lukt het hem een bestaan op te bouwen?

Een slijmzoen voor je oma door Matthijs Meeuwsen

Naar schatting zijn negen van de tien zeedieren nog niet door wetenschappers ontdekt. En de dieren die we wel kennen, proberen we vaak zo snel mogelijk weer te vergeten. Omdat ze niet knuffelachtig genoeg zijn. Zonde! Geïllustreerd door Paco Vink.

Paddenstoel & co door Geert-Jan Roebers

Van giftige reuzenpaddenstoelen tot truffels die waardevoller zijn dan goud, elk hoofdstuk onthult nieuwe en intrigerende feiten over paddenstoelen. Ontdek hoe schimmels een belangrijke rol spelen in onze natuur. Geïllustreerd door Wendy Panders.

Gelukkig en blij door Edward van de Vendel

De dieren leven gelukkig en blij op de boerderij. Hoe voorspelbaarder hun dagen zijn, hoe liever het ze is. Maar soms wordt hun rustige bestaan opgeschud en zit er niets anders op dan wennen aan iets nieuws. Geïllustreerd door Martijn van der Linden.

Nog lang geen later door Kees Spiering

Gedichten in treffende, bloemrijke zinnen over vriendschap, eerste liefde, verlies, hoop, geluk, het klimaat, verlangens, ouders die gaan scheiden en nog veel meer. Je wordt getrakteerd op verrassende observaties en fonkelende zinnen die je doen zuchten van geluk of verdriet, of allebei. Geïllustreerd door Jeska Verstegen.

Zilveren Penselen 2024

Water is voor vissen door Puck Koper

Zolang als Kaat zich kan herinneren woont ze met zes stoere, lieve zeemannen op een vissersboot. Als ze een groep walvissen ziet spelen, wil ze dolgraag leren zwemmen. Haar lessen zijn zeer uitgebreid, willen de mannen wel dat ze het water in gaat?

Pardalita door Joana Estrela

Als het meisje Pardalita bij haar op school komt, kan Raquel niet meer helder denken. Ze wil alleen maar in de buurt van Pardalita zijn. Haar vriendje ziet ze niet meer staan. Is ze verliefd geworden op een meisje? Vertaald door Finne Anthonissen.

Het touw en de waarheid door Jeska Verstegen

Waar Kyra en Ylan woonden weet ik niet. Of hun verhaal zich lang geleden afspeelde of onlangs, ook dat weet ik niet. Het leven was er anders dan hier. Geschreven door Marco Kunst.

Mensendieren door Yoko Heiligers

Mensendieren is een prachtige verzameling dierenprenten, die zijn geïnspireerd op vintage schoolplaten. Het boek is een ontdekkingstocht die je aan het denken zet over de wonderlijke relatie tussen mens en dier.

Het Kabouterboek door Loes Riphagen

Kleine kabouter Kik neemt je mee in de wereld van de moderne, stadse kabouter. Ontdek hoe kabouters leven, wat ze de hele dag doen en knutselen en hoe ze zich zo goed verborgen weten te houden. Op elke pagina vind je creativiteit, originaliteit en fantasie.

Paddenstoel & co door Wendy Panders

Van giftige reuzenpaddenstoelen tot truffels die waardevoller zijn dan goud, elk hoofdstuk onthult nieuwe en intrigerende feiten. Ontdek hoe schimmels een belangrijke rol spelen. Geïllustreerd door Wendy Panders.

De tuin van mijn Baba door Sydney Smith

Een jongen brengt veel tijd door bij zijn oma. Als ze ziek wordt en haar huis en moestuin moet achterlaten, kweekt haar kleinzoon tomatenplantjes voor haar op de vensterbank. En hij zoekt wormen in de regen zoals zijn baba hem geleerd heeft. Geschreven door Jordan Scott en vertaald door Edward van de Vendel.

151 boeken door Hedy Tjin

Wat doe je als er in de boekenkast in de klas 151 boeken staan, maar je jezelf in niet één van die boeken herkent? Rosa besluit dat het de hoogste tijd is daar iets aan te veranderen. Het enige dat ze nodig heeft is een potlood! Geschreven door Pim Lammers.