Makkelijk lezen

Tips voor de Kinderboekenweek 2023

Voor de derde keer heeft Stichting CPNB een Makkelijk Lezen-lijst samengesteld voor de Kinderboekenweek. Op de lijst staan acht boeken voor de groepen 5-8. Deze boeken zijn een aanvulling op de bestaande thematitels van de Kinderboekenweek.

De Makkelijk Lezen-lijst bestaat uit titels die speciaal zijn geselecteerd voor kinderen die met tegenzin een boek oppakken, leesproblemen hebben, zoals bijvoorbeeld dyslexie. Ze sluiten aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis.

Bekijk ook de thematitels

Mama is minister-president door Ody Neisingh en Marieke Visser, geïllustreerd door Nadia Meezen

Wanneer de moeder van Adam minister-president wordt, mag hij met de hele klas op bezoek in het Torentje. Maar dan blijkt een hacker het hele land te hebben platgegooid en zonder internet gaat alles mis.

Betrapt door Caja Cazemier, geïllustreerd door Natascha Frensch

Ze hebben weinig geld bij Mees thuis en zijn moeder is vaak ziek. Maar dat hoeft niemand te weten, het gaat prima, hoor! Op straat raakt Mees bevriend met een paar oudere jongens en ze doen spannende dingen zoals vuurtjes stoken en stelen. Maar dan worden ze betrapt.

Geloof nooit je broer door Marjon Hoffman, geïllustreerd door Georgien Overwater

Floors broer Kees is helemaal in de ban van een stoere survival-man op tv. Hij overtuigt Floor ervan dat hij alles weet van overleven in de wildernis, en samen gaan ze eropuit. Maar inderdaad: geloof nooit je broer ...

Allemaal gezinnen door Felicity Brooks, vertaald door Els Peeters en geïllustreerd door Mar Ferrero

Hoe zien gezinnen eruit? Hoe ziet jouw gezin eruit? En hoe veranderen gezinnen? In dit geïllustreerde boek leren (jonge) kinderen van alles over familiediversiteit: van eenoudergezinnen, adoptie en pleeggezinnen tot scheiden, hertrouwen en gemengde huwelijken. En nog veel, veel meer.

De duistere diepte door Hans Jørgen Sandnes, vertaald door Lammie Post-Oostenbrink

Orelia verhuist naar het kustdorpje Saltvik, waar ze visser Bern leert kennen. Op een avond ziet ze iets geheimzinnigs buiten. Wat houdt zich verscholen onder het wateroppervlak? En heeft het iets te maken met de jongen die in zee dook en verdween? Duik met Orelia en Ben de diepte in.

Problemenmagneet door Zanib Mian, vertaald door Edward van de Vendel en geïllustreerd door Nasaya Mafaridik

Omar is er trots op moslim te zijn, maar moet zich tegelijkertijd aanpassen in de westerse wereld. Hoe doe je dat als je op een nieuwe school komt en ten prooi valt aan een pestkop? Gelukkig komt het Suikerfeest eraan.

Timo en de oppasninja door Lisa Boersen, geïllustreerd door Edwin Rhemrev

Normaal gesproken komt oma oppassen als Timo's moeder moet werken, maar die heeft een gebroken heup. Oma heeft een oplossing: een au pair. Er is een Japanse jongen beschikbaar die Nederlands spreekt. Maar Yushi is geen gewone oppas.

Dit is onze wereld door Tracey Turner en Åsa Gilland, vertaald door Denise Bos

Maak een onvergetelijke reis rond de wereld en bezoek twintig kinderen die allemaal op een heel andere manier leven. Van de Amerikaanse stad New York tot de Afrikaanse savanne, wij mensen wonen op allerlei plekken en op allerlei manieren. Heel verschillend, maar toch hetzelfde.