'Van Boven in het wild' van Yvette van Boven wint Het Gouden Kookboek 2022

Zojuist is bekendgemaakt dat 'Van Boven in het wild' van Yvette van Boven is uitgeroepen tot Het Gouden Kookboek 2022. Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het afgelopen jaar. De bekendmaking is de start van de Kookboekenweek, die van 4 tot en met 13 november loopt.

Op de eerste dag van de Kookboekenweek is Het Gouden Kookboek 2022 bekendgemaakt: Van Boven in het wild van Yvette van Boven. Deze prijs ontving Yvette van Boven voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van afgelopen jaar zojuist in het tv-programma Tijd voor MAX. Het is niet de eerste keer dat Yvette van Boven deze prijs wint. Ze won de prijs al eerder, in 2020 voor haar boek Home Made Basics. Dit jaar bepaalden kookboekenliefhebbers voor het eerst zelf wie de prijs won door op hun favoriete Zilveren Kookboek te stemmen. Via kookboekenweek.nl kon worden gestemd op vijf boeken, de Zilveren Kookboeken, die een vakjury onder leiding van Nadia Zerouali eerder nomineerde. De shortlist bestond uit vijf boeken. Het publiek bekroonde vervolgens Van Boven in het wild tot het Gouden Kookboek 2022.

Het Gouden Kookboek 2022

Van Boven in het wild

Yvette van Boven

Al haar hele leven kookt Yvette met gratis proviand uit de natuur. Want waarom zou u tuinkers kopen als er hondsdraf tussen uw stoeptegels groeit? U moet het alleen wéten en leren herkennen. Van Boven in het wild is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Yvette laat u de meest voorkomende wilde planten zien, ze leert u hoe u ze kunt herkennen en waar ze naar smaken. Zo leert u het gemakkelijk toe te passen in uw eigen keuken. Toen Yvette opgroeide maakte ze veel herbaria: ze droogde planten die ze mooi vond en plakte ze op in haar vele albums. Die kinderhobby heeft ze de laatste jaren weer opgepakt: alles wat ze op haar vele wandelingen tegenkwam, heeft ze gedroogd tussen lagen papier, karton en planken. Haar man Oof Verschuren heeft ze fabelachtig mooi gefotografeerd. Zo hopen ze opnieuw grote mensen en kleine kinderen te inspireren om zelf ook aan de slag te gaan en daardoor weer goed naar de – vaak eetbare – natuur te kijken. Achter in het boek staan recepten voor de vele kruiden en bloemen uit het herbarium. Ze zijn zo geschreven dat u het ene kruid vaak voor het andere kunt inwisselen, om zo het gerecht een andere smaak te geven. Immers: niet alle planten zijn het hele jaar door te plukken, maar er is vaak wel iets anders te vinden dat erop lijkt.

Over Yvette van Boven

Yvette van Boven is culinair schrijver, kok, illustrator en tv-presentator. Ze schreef talloze succesvolle kookboeken – zoals Home Made, Home Sweet Home en Home Made Basics – die zijn vertaald in het Engels, Frans, Spaans en Duits. Haar boek Home Made Basics werd in 2020 bekroond met Het Gouden Kookboek. Naast haar boeken is Yvette ook bekend van tv-programma’s De Streken van Van Boven en Koken met Van Boven, haar wekelijkse rubriek in Libelle en Volkskrant Magazine en haar smakelijke bijdrage aan delicious. De illustraties en vormgeving van haar boeken ontwerpt Yvette zelf. Ze woont afwisselend met haar man, fotograaf Oof Verschuren, en hun hond Hughie in Amsterdam en West Cork, Ierland.

Voorgaande winnaars

Vakjury

Met zoveel prachtige kookboeken is een ervaren en diverse vakjury nodig om een goede selectie te maken. De voorzitter van de vakjury is Nadia Zerouali. Zij is kookboekenauteur, oud-winnaar van Het Gouden Kookboek en onder andere tv-chef, presentator en onderzoeker van inspirerend, goed en eerlijk voedsel. Jonneke de Zeeuw laat met haar artikelen en video’s zien hoe goed Nederlands nieuwe, diverse, culinaire landschap er inmiddels uitziet en biedt een podium voor ontdekkingen. Bart van Aken werd in 2013 verkozen tot Nederlandse Boekverkoper van het Jaar. In 2014 besloot Van Aken tijdelijk te stoppen als eigenaar van boekhandel Het Paard van Troje en een jaar te focussen op een oude passie: koken. Sarriel Taus heeft in 2004 samen met Jamie Oliver een restaurant en koksopleiding voor kansarme jongeren in Amsterdam opgezet, genaamd Fifteen. Taus is sinds de start in 2014 nauw betrokken bij de World of Food in de Bijlmer en is zakelijk leider en partner van Droog in Amsterdam. Casper van Dijk begon een loopbaan in de culinaire wereld, als bedrijfsleider in een traiteur, annex delicatessen- en wijnhandel. Momenteel werkt hij als boekverkoper bij boekhandel Kramer in Winterswijk. Daar houdt hij zich voornamelijk bezig met de kookboeken.

Reacties op: 'Van Boven in het wild' van Yvette van Boven wint Het Gouden Kookboek 2022


Yvette van Boven

Yvette van Boven

Yvette van Boven is culinair schrijver, kok, illustrator en tv-presentator. Ze s...Gesponsorde boeken