Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Sander en Anouk lezen ... Kleurenblind

Boekenweek 2023 - 'Ik ben alles'

We vieren in 2023 de pluriformiteit van onze identiteit. Juist een boek stelt ons in staat om onszelf en anderen beter te leren kennen. We herkennen én erkennen dat wat we al wisten en verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van personages die we niet zijn of kennen en ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles.

Anouk van der Zee

Anouk : 'Wanneer ik naar mijn boekenplanken kijk, zie ik een best aardige mix aan mannen en vrouwen, maar de auteurs zijn nog steeds voornamelijk wit en komen veel uit de westerse hoek en het Engels taalgebied. Wanneer ik daarbuiten reik, kies ik wel vaak voor vrouwen. Misschien is het ook eens interessant om iets van een man te lezen uit een compleet andere cultuur.'

Sander Verheijen

Sander: 'Op een of andere manier lukt het mij - ondanks de eerdere vaststelling én het besef dat ik vooral boeken lees geschreven door witte mannen - maar heel sporadisch om buiten de door mij gebaande paden te lezen. Met deze Boekenweek-editie van de Lees eens wat anders-challenge ga ik mezelf verrassen.

Kleurenblind

Trevor Noah, vertaald door Ineke van Bronswijk en Annoesjka Oostindiër

De Zuid-Afrikaanse Trevor Noah werd geboren als zoon van een blanke vader en een zwarte Xhosa-moeder, die voor de buitenwereld moest doen alsof ze zijn nanny was. Zijn briljante, excentrieke moeder speelde een hoofdrol in zijn jeugd: ze was komisch en diepgelovig (ze gingen zes dagen per week naar de kerk en op zondag zelfs drie keer), en hielp Noah op zijn hobbelige weg naar wereldfaam.

Tegenwoordig is Noah presentator van The Daily Show, waarin hij Amerika dagelijks voorziet van zijn satirische kijk op het leven. In Kleurenblind, zijn memoires in de vorm van krachtige, humoristische verhalen, observeert hij op schijnbaar lichtvoetige maar vlijmscherpe wijze de wereldpolitiek en de maatschappij, en in het bijzonder de absurditeiten uit zijn eigen nog jonge leven.

Bekijk alle LEWA's van de Hebban Crew

Praat mee over Kleurenblind

Laat hieronder een reactie achter.

Lees Kleurenblind mee met Anouk en Sander!

Lees eens wat anders

'Lees eens wat anders' is al jaren een geliefde themamaand op Hebban.nl. We dagen lezers uit eens een boek op te pakken dat zij normaal niet zouden lezen en in de meeste gevallen betekent dit dat je als lezer eens een uitstapje doet naar een ander, onbekend en dus nog ongeliefd, genre.

'Lees eens wat anders' zal in 2023 voor het eerst een thema hebben en wel het thema van de Boekenweek. In het artikel 'Hoe divers is jouw boekenplank' van oktober 2022 hebben we je gevraagd eens een blik te werpen op je boekenplanken. Het opende onze, en hopelijk ook jouw, ogen voor hoe weinig gevorderd we met zijn allen nog maar zijn op het gebied van diversiteit. Maar het vormde ook een hoopvol startsein vol bereidheid en enthousiasme om daar verandering in te brengen. In maart, de maand waarin Boekenweek 2023 plaatsvindt, dagen we jou uit om wederom een blik te werpen op je leesgedrag, te ontdekken wat daar mist en juist daarin een boek te kiezen om deze maand te lezen. Lees eens wat anders!

DOE MEE AAN DE LEWA-CHALLENGE