Advertentie

Het Zilveren Penseel is de prijs voor de best geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar.

De Penseeljury kan vanaf 2019 per categorie twee boeken met een Zilveren Penseel bekronen, waarbij de categorieën er als volgt uitzien: 

  • Categorie Prentenboeken
  • Categorie Geïllustreerde kinderboeken
  • Categorie Geïllustreerde jeugdboeken
  • Categorie Informatief

 

Eén van de bekroonde Zilveren Penselen kan het Gouden Penseel winnen.Fabeldieren van illustrator Ludwig Volbeda (Uitgeverij Lannoo) en auteur Floortje Zwigtman won afgelopen jaar het Gouden Penseel.

Uit het juryrapport:

'Illustraties vertellen een verhaal op hun eigen manier en voegen dimensies toe die in tekst niet te vatten zijn. Het aanbod was divers: kleurrijk of juist met gebruik van een enkele kleur en zelfs zwart-wit. Er waren uitzonderlijk grote formaten bij maar ook kleine fijne uitgaven. We discussieerden over vlakverdeling en typografie, over verbeeldingskracht en expressie, over lijnvoering en kleurgebruik, maar ook over de vlakverdeling en het boek als geheel. En zo kwamen we als vanzelf op maar liefst acht Zilveren Penselen en twaalf Vlag en Wimpels!’ 

De Penseeljury 2019, bestaat uit: Jessica Jongkind, Joke Linders, Marleen Ram, Peter van Rossum en Marlies Visser (voorzitter).

Reacties op: Zilveren Penselen 2019