Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Boek van de week /

Boek van de week: ‘De Tempelwachters van het Rijksmuseum’ van Harriet Impey en Katie Pickwoad

Shiro woont met zijn moeder in een dorpje onder de vlag van het kasteel van Heer Amago. Het kasteel wordt bedreigd door de naburige Enya clan. Shiro droomt ervan een samoerai te worden. Zijn hart springt op als hij hoort van wachters die door de Keizer worden gestuurd om de tempel te beschermen.

Samen met de rest van het dorp beklimt Shiro de berg om ze te begroeten. Maar tot zijn ontzetting zijn het beelden, niet de echte mannen die hij zich had voorgesteld. Toch wil Shiro meer te weten komen over de houten mannen. En wie had gedacht dat als de Enya de aanval inzetten, de wachters niet alleen de toekomst van Shiro, maar ook die van de hele provincie in handen hebben?

Het goed vertaalde verhaal (door Jan Paul Schutten) is geschikt voor kinderen vanaf ca. 9 jaar en leent zich ook goed om voor te lezen. Deze Japanse vertelling zal juist ook jongens aanspreken.

In het boek is gebruik gemaakt van bestaande Japanse houtsneden, waarbij verschillende werken werden gecombineerd of eigen tekeningen toegevoegd. Voor deze intrigerende  illustraties in zachte kleuren is veel ruimte in het boek; zij geven het verhaal een sprookjesachtige sfeer. Met achterin informatie die de interesse wekt om naar het Rijksmuseum te gaan.

Een van de hoogtepunten van het nieuwe Rijksmuseum is een paar Japanse tempelwachters. Deze meer dan levensgrote houten beelden uit de 14de eeuw stonden oorspronkelijk in de tempel Iwayaji in het westen van Japan. Dit rijk geïllustreerde boek maakt speels gebruik van Japanse prenten en originele tekeningen om een verhaal te spinnen rond de geschiedenis van deze bijzondere figuren, waarmee belangstelling voor Japanse kunst en cultuur wordt gewekt.

Harriet Impey en Katie Pickwoad zijn beiden in Oxford geboren. Al sinds hun jeugd werken ze samen aan allerlei creatieve projecten. Omdat ze opgroeiden met veel kunst om zich heen, maken ze met veel enthousiasme de schoonheid van de Chinese en Japanse kunst toegankelijk voor zowel een groot publiek als voor een nieuwe generatie. De Tempelwachters verschijnt ook in het Engels: The Temple Guardians. Beide uitgaven kwamen tot stand in samenwerking met het Rijksmuseum.Over de auteur

Hebban Crew

2529 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boek van de week: ‘De Tempelwachters van het Rijksmuseum’ van Harriet Impey en Katie Pickwoad

 

Gerelateerd

Over

Harriet Impey

Harriet Impey

Harriet Impey (Oxford) is kunstenaar en vertaler, gespecialiseerd in Aziatische ...

Katie Pickwoad

Katie Pickwoad

Katie Pickwoad (Oxford) is kunstenaar en ontwerper. Ze studeerde aan de Oxford B...