Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Jennefer Mellink Auteur

Blogpost: Jennefer Mellink

Debuteren: Een kijkje in de keuken

Debuteren. Het kent vele fases. Allereerst het schrijven van je verhaal, een uitgever zien te vinden, het verschijnen van je boek en natuurlijk de reacties van je lezers. In deze blog richt ik mij een beetje op alle vier de fases, de één wat meer uitgediept dan de ander.

De eerste versie van mijn verhaal was het beste te vergelijken met een woning die casco opgeleverd wordt. De basis stond zo vast als een huis. Toen die eerste versie op mijn harde schijf stond, ging ik het verhaal meer diepgang geven. Ik wilde meer personages in het verhaal verdacht doen lijken. Ook was ik voornemens de relatie tussen mijn personages nog beter uit te diepen en toevalligheden zo veel mogelijk te vermijden. Ofwel: de keuken, de badkamer en de stoffering moesten van de casco woning een echt huis maken.

Toen ik uiteindelijk zelf helemaal tevreden was met de inhoud van het verhaal (tien versies later), was het de beurt aan mijn redacteur van Clavis Uitgeverij. De laatste spelfouten moesten eruit, het zinsverloop moest logisch zijn en ook niet geheel onbelangrijk; er mochten geen “verborgen gebreken” meer in het verhaal staan. Soms gaat het om hele kleine details, die wel van groot belang zijn.

Voorbeeld: in mijn boek is er sprake van een fotolijst met daarin een foto van onze Koningin Maxima. Toen ik mijn manuscript aanleverde bij Clavis Uitgeverij, was Maxima nog prinses. Dergelijke veranderingen moeten worden doorgevoerd in het verhaal. Mijn redacteur heeft feitelijk van het huis een echt thuis gemaakt. Het enige dat er nu nog aan ontbrak was de uitstraling van de nieuwbouwwoning. De cover vertelt in één oogopslag waar ‘Gebroken’ over gaat. Het spannende, beklemmende gevoel spat ervan af.

De woning is nu bewoond, straalt allure uit en de bewoners zijn er erg gelukkig. Met andere woorden: ‘Gebroken’ ligt inmiddels een aantal weken in de winkels, de eerste reacties/recensies zijn heel positief en ik ben een zeer tevreden debutante. De lezers zijn de inrichting van de woning: zij maken de cirkel rond. Zij maken de woning gezellig en sfeervol. Compleet.

In een woning tref je wel eens een “verstopte” ruimte aan. Die groezelige kelder waarvan je niet wist dat het er zat. Een ingang naar een verstofte kamer, verscholen achter een enorme boekenkast. Die waterput achter dat struikgewas. Zo ook in ‘Gebroken’. In de eerste recensies merk ik dat niet iedereen door heeft wat ‘Gebroken’ dat kleine beetje extra geeft. Het zit verstopt in het verhaal. Ik ben benieuwd of jij het kunt vinden!

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn debuut? Op Hebban/crimezone.nl maak je kans op een exemplaar van ‘Gebroken’. Je hoeft alleen maar aan te geven waarom je het boek zou willen lezen.

Reacties op: Debuteren: Een kijkje in de keuken