Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


'Help! Een verrassing!' is Prentenboek van het Jaar 2024

Het prentenboek 'Help! Een verrassing!' van Miriam Bos staat volgend jaar centraal bij De Nationale Voorleesdagen. Het nieuws werd vandaag bekendgemaakt in De Grote Vriendelijke Update, onderdeel van De Grote Vriendelijke Podcast van kinderboekrecensenten Jaap Friso en Bas Maliepaard.

Tijdens De Nationale Voorleesdagen wordt het voorlezen aan kinderen (0-6 jaar) gestimuleerd die zelf nog niet kunnen lezen of net hebben leren lezen. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, verhaalbegrip en sociaal-emotionele ontwikkeling. Traditiegetrouw beginnen De Nationale Voorleesdagen met het leukste ontbijt van het jaar: Het Nationale Voorleesontbijt, waarbij door het hele land uit het Prentenboek van het Jaar wordt voorgelezen.

Help! Een verrassing!

Het Prentenboek van het Jaar gaat over de vrienden August en Suus die heel wat van elkaar verschillen. Suus is dol op rennen, springen en wilde dingen doen, terwijl August het liefst leest, luiert en mooie dingen maakt. Als Suus aankondigt een verrassing voor August te hebben, gaat zijn fantasie met hem op de loop. Wat zal Suus voor August in petto hebben? Help! Een verrassing! is fantasierijk verhaal in een kleurrijk bos, voor alle kinderen die graag worden verrast.

Auteur en illustrator

Miriam Bos (Spijkenisse, 1981) is een Nederlandse illustrator die in 2022 debuteerde met haar eerste eigen prentenboek Help! Een verrassing! Met haar veelgevraagde artwork verschijnt ze (internationaal) in educatieve kinderboeken, spellen en puzzels. In juni verschijnt bij Lemniscaat haar tweede prentenboek Cadeautje.

Prentenboek Top 10

Het Prentenboek van het Jaar werd gekozen door een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en docenten. Het comité over het prentenboek Help! Een verrassing!:

'‘Het is een humorvol, kleurrijk en liefdevol prentenboek waarin anders en jezelf mogen zijn op een subtiele manier centraal staat.'

Daarnaast koos het comité negen andere prentenboeken, die voor ouders en verzorgers een geschikt handvat zijn om te gaan voorlezen met kinderen. Samen vormen deze boeken de Prentenboek Top 10:

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en zijn een project van Stichting Lezen, georganiseerd door Stichting CPNB. De doelstelling van de campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of net hebben leren lezen. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, verhaalbegrip en sociaal-emotionele ontwikkeling. DPG Media is partner en stimuleert (groot)ouders met haar titels om (meer) voor te lezen.

De Nationale Voorleesdagen vinden plaats van24 januari t/m 3 februari 2024. Op 24 januari is de aftrap met Het Nationale Voorleesontbijt: in het hele land lezen bekende Nederlanders en lokale helden voor in de kinderopvang, op scholen en in bibliotheken en boekhandels.

Reacties op: 'Help! Een verrassing!' is Prentenboek van het Jaar 2024