Nederland Leest Junior

4 reacties
'De regels van drie' van Marjolijn Hof wordt het boek voor Nederland Leest Junior 2022, dat als thema 'Oud worden, jong blijven' heeft. De overgrootvader van Twan moet zijn thuis in IJsland verlaten en naar Nederland komen omdat hij niet meer goed voor zichzelf kan zorgen. Maar opi Kas heeft heel andere plannen en vraagt Twan hem te helpen.

De regels van drie

Marjolijn Hof

Dit jaar is De regels van drie van Marjolijn Hof jouw cadeau voor kinderen in groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2. Na het lezen van dit spannende verhaal gaat de klas in gesprek over ouder worden.

Twan en zijn tweelingzus Linde reizen met hun moeder en oma naar IJsland. Ze gaan naar Twans overgrootvader, opi Kas, die daar helemaal alleen woont. Opi Kas kan niet meer goed voor zichzelf zorgen en hij moet mee terug naar Nederland. Maar opi Kas denk hier heel anders over. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht en vraagt of Twan hem wil helpen. Gelukkig heeft Twan een survivalhandboek meegenomen. Twan twijfelt. Wat moet hij doen? Opi Kas helpen of het geheime plan verraden?

Over Marjolijn Hof

Marjolijn Hof (1956) schrijft al meer dan 20 jaar boeken. Ze won vele prijzen waaronder een Gouden Griffel voor Een kleine kans (in 2007). De regels van drie schreef ze in IJsland en werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs.

Download hier het lesmateriaal

Met Nederlands Leest Junior kunnen je leerlingen zich verdiepen in het ontroerende en humoristische boek De regels van drie van Marjolijn Hof. Aan de hand van dit boek gaan leerlingen met elkaar in gesprek over het thema van Nederland Leest Junior: 'Oud worden, jong blijven'. Voor het voortgezet onderwijs werd een lesbrief ontwikkeld bij Mevrouw mijn moeder. Hierbij lezen leerlingen samen het boek en leren ze vanuit beleving over het boek te praten

Lesmateriaal De regels van drie

1. (Handleiding voor leerkrachten) bij De regels van drie. Lees samen het boek, met deze instructie kan je meteen in gesprek over het boek, de personages en leer je discussiëren over het thema

2. (Werkblad) bij de handleiding, opdracht De gedachten van Twan.

3. (PDF): deze presentatie kun je op het digibord gebruiken en ondersteunt de les.

Lesmateriaal Mevrouw mijn moeder

4. (Handleiding voor leerkrachten) bij Mevrouw mijn moeder.

Reacties op: Nederland Leest Junior


Marjolijn Hof

Marjolijn Hof

Marjolijn Hof (Amsterdam 1956) werkte bijna twintig jaar als jeugdbibliothecares...Gesponsorde boeken