Hebban Newsroom

17
mei 2022
om 12:36

13 juni 2022 is de honderdste geboortedag van Willem Brakman

13 juni is het honderd jaar geleden dat de Nederlandse veelschrijver Willem Brakman (1922-2008) werd geboren. Dit vieren wij bij SPUI25 met kenners en liefhebbers van zijn werk.

Willem Brakman was bijna veertig jaar toen hij debuteerde. Zijn schrijfwerk wist hij goed te combineren met zijn baan als bedrijfsarts in Enschede, tot hij werd afgekeurd en zich voltijds aan zijn literaire bezigheden kon wijden. Brakman was een ongekende veelschrijver, en publiceerde in totaal 51 boeken. In 1980 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de P.C.Hooft-prijs.

Brakmans debuutroman Een winterreis creëerde een familierel, over zijn roman Een gehoorzame dode werden Kamervragen gesteld. Ook zijn persoonlijke leven kende veel reuring: Brakman stond bekend als een moeilijke man met bewogen vriendschappen. Wie was Willem Brakman? Wat voor schrijver was hij? Wat maakt zijn oeuvre zo uniek, en waarom is zijn werk het nog altijd waard gelezen te worden?

Agenda

Honderd jaar Willem Brakman
Maandag 13 juni 2022, 20.00 – 21.30 bij SPUI25
Toegang gratis, aanmelden via de website van SPUI25

Heruitgave van Leesclubje

Wat is er aan de hand met de hoofdpersoon van Leesclubje? Kunnen wij hem wel vertrouwen? Weet hij, als kwakkelende oude man, nog wel van de hoed en de rand? Soms lijkt het er zelfs op dat hij van bepaalde personen niet eens weet of hij het nu zelf is of niet, en ‘foutjes’ van die en van andere aard maakt hij in de loop van het verhaal legio. Zo pleegt hij een moord, en verkeert vervolgens in het onzekere of hijzelf niet eigenlijk het slachtoffer is. Bovendien moet hij dan nog in een misdaadromannetje gaan nakijken hoe hij zijn uiterst bloedige en onsmakelijke daad op vakkundige wijze moet afronden.

'Je hebt in Nederland twee soorten literatuur: Willem Brakman en de rest. […] Lang leve Willem Brakman.' – Leeuwarder Courant

'Bij Brakman staat de wereld, vaak nog driedubbel, op z’n kop. Verbeelding van de hoogste orde.' – Biblion

Naar het volledige artikel

Bron: Persbericht


Reacties op: 13 juni 2022 is de honderdste geboortedag van Willem Brakman

Gerelateerd

Over

Willem Brakman

Willem Brakman

Willem Brakman (Den Haag, 1922 – Boekelo 2008) heeft vanaf de verschijning van...


Gesponsorde boeken