Advertentie

Hebban Newsroom

05
februari 2020
om 09:14

Abdelkader Benali schrijft essay Maand van de Geschiedenis 2020

1 reactie

Schrijver Abdelkader Benali schrijft het essay van de Maand van de Geschiedenis 2020. Het thema van de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland dat elk jaar plaatsvindt in oktober, is Oost/West. Eerdere essayisten zijn onder anderen Herman Pleij, Fidan Ekiz en Alma en Marita Mathijsen.

In zijn essay Reizigers van een nieuwe tijd duikt Benali in het onwaarschijnlijke verhaal van grensganger Jan Janszoon, een Nederlandse piraat die zich in de vroege zeventiende eeuw bekeerde tot de islam en in Marokkaanse dienst trad.

'Het wij-zij-denken lijkt alleen maar sterker te worden. Hoe kunnen we laten zien dat het niet zo zwart-wit ligt, dat het narcisme van de kleine verschillen met al z’n spanningen alleen maar kan leiden tot waandenkbeelden over elkaar? Door aandacht te hebben voor grensgangers, de personages die in onze rijke geschiedenis tussen de culturen reisden en die zich niets aantrokken van afkomst, nationale identiteit of religie,' aldus Benali.

Abdelkader Benali (1975) schrijft romans, verhalen, poëzie, toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn internationaal bejubelde en bekroonde debuut. Nadien publiceerde hij onder meer het Marokkaanse kookboek Casa Benali, het kinderboek Mijn broer en ik en recentelijk de roman De weekendmiljonair.Bron: Persbericht

Over de auteur

Hebban Crew

1821 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Abdelkader Benali schrijft essay Maand van de Geschiedenis 2020

Gerelateerd

Over

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali (1975) schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook tone...