Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

19
juni 2024
om 13:48

Auteur en schilder Jan Cremer (84) overleden

Beeldend kunstenaar en schrijver Jan Cremer is vanochtend op vierentachtigjarige leeftijd overleden. Dat meldt uitgeverij De Bezige Bij. 'Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef,' aldus zijn vrouw Babette Cremer. 

Jan Cremer debuteerde in 1964 met de roman Ik, Jan Cremer, waarmee hij in Nederland gelijk doorbrak als auteur. Het boek ontketende veel discussies, onder andere door expliciet beschreven seksscènes. De auteur schreef in de jaren die volgden nog twee vervolgen op het boek.

Cremer studeerde aan kunstacademies in Arnhem, Den Haag en Parijs. Zijn kunst is opgenomen in de openbare collecties van onder andere het Frans Hals Museum en het Stedelijk Museum Amsterdam.

Met zijn overlijden verliest Nederland een 'icoon,' aldus uitgeverij De Bezige Bij, 'die de kunst en literatuur ten diepste heeft veranderd.' Cremer wordt in besloten kring begraven. Bron: Persbericht


Reacties op: Auteur en schilder Jan Cremer (84) overleden

Gerelateerd

Over

Jan Cremer

Jan Cremer

Jan Cremer (1940-2024) debuteerde in 1964 met zijn roman Ik Jan Cremer. In de au...