Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

22
februari 2020
om 14:00

Boekbericht: ‘Beschavingen’ van Laurent Binet

2 reacties

In zijn nieuwe roman schetst Laurent Binet een alternatieve wereldgeschiedenis. Beschavingen laat zien hoe het moderne Europa tot stand is gekomen door een samenloop van omstandigheden en toeval. Binet zet de lezer aan het denken: is onze samenleving wel zo ‘beschaafd’?

Over het boek
Rond het jaar 1000 Freydis, de dochter van Noorman Erik de Rode vaart naar het zuiden
1492 Columbus ontdekt Amerika niet
1531 De Inca’s vallen Europa binnen

Onder welke voorwaarden had de geschiedenis anders kunnen lopen? De oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika misten drie dingen om de conquistadores te kunnen weerstaan. Hadden ze het paard, het ijzer en de antistoffen tegen Europese ziektes gehad dan zou de hele wereldgeschiedenis herschreven moeten worden.

In Beschavingen gaat Binet aan de haal met deze hypothese: de laatste Inca Atahualpa sterft niet door toedoen van de Spanjaarden maar zet voet aan land in het Europa van keizer Karel v. Wat komt hij daar tegen? De Spaanse inquisitie, de reformatie van Luther, het ontluikende kapitalisme, het wonder van de drukkunst, een met piraten bezaaide zee, een continent verscheurd door godsdiensttwisten en dynastieke oorlogen. Maar bovenal mensen die honger lijden en in opstand willen komen: Joden in Toledo, Moren in Granada, de geuzen in Nederland – voor Atahualpa zijn het allemaal mogelijke bondgenoten waardoor het omverwerpen van het regime uiteindelijk een fluitje van een cent is.

Binet speelt met de geschiedenis en zet de lezer aan het denken over hoe het met de wereld is gesteld; welke rol spelen intrige en toeval in wat wij doorgaans als vaststaand, als beschaafd, beschouwen?  

Over de auteur
Laurent Binet (1972) is docent Frans aan de Université Vincennes-Saint-Denis. In 2010 publiceerde hij zijn verzetsroman HhhH, over het Tsjechische verzet in de Tweede Wereldoorlog. Binet ontving voor dit debuut de Prix Goncourt du Premier Roman, een van de twee belangrijkste Franse literatuurprijzen. HhhH werd ook in Nederland een bestseller en is in meer dan vijfendertig landen vertaald. Twee jaar later verscheen Laurents boek Niets gaat zoals werd verwacht, dat gaat over de verkiezingscampagne van Francois Hollande. In april 2016 volgt De zevende functie van taal.

Beschavingen van Laurent Binet verschijnt op 3 maart a.s. bij uitgeverij Meulenhoff. Lees hier de recensie die we schreven over De zevende functie van taal (*****), de Hot or Not van het boekverkoperspanel en het interview door Stefanie Schulte met de auteur in 2016.

Komt de nieuwe Laurent Binet op jouw Wil ik lezen-boekenplank? Reageer onder dit artikel.    Bron: Hebban.nl

Over de auteur

Hebban Crew

2443 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boekbericht: ‘Beschavingen’ van Laurent Binet

Gerelateerd

Over

Laurent Binet

Laurent Binet

Laurent Binet (1972) is docent Frans aan de Université Vincennes-Saint-Denis. I...