Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

09
april 2024
om 16:09

De shortlist van de International Booker Prize 2024 is bekend!

2 reacties

Zojuist is de shortlist van de International Booker Prize 2024 bekendgemaakt. De jury selecteerde zes titels van de longlist, waaronder ook de roman van de Nederlandse Jente Posthuma. 

De titels op de shortlist vertegenwoordigen zes verschillende landen, namelijk Nederland, Duitsland, Zuid-Korea, Argentinië, Brazilië en Zweden. Genomineerd zijn de volgende titels, in willekeurige volgorde:

– What I'd Rather Not Think About van Jente Posthuma (oorspronkelijk verschenen in het Nederlands als Waar ik liever niet aan denk)
 Not a River van Selva Almada
– The Details van Ia Genberg (naar het Nederlands vertaald door Janny Middelbeek als De details)
– Kairos van Jenny Erpenbeck (naar het Nederlands vertaald door Elly Schippers als Kairos)
– Mater 2-10 van Hwang Sok-yong
– Crooked Plow van Itamar Vieira Junior (naar het Nederlands vertaald door Marilyn Suy als Kromme ploeg)

De vijfkoppige jury bestaat dit jaar uit Eleanor Wachtel (voorzitter), Natalie DiazWilliam KentridgeRomesh Gunesekerd en Aaron Robertson. Voorzitter Eleanor Wachtel noemt de shortlist 'impliciet optimistisch, maar de verhalen houden zich allemaal bezig met de huidige realiteit van racisme en onderdrukking, mondiaal geweld en ecologische rampen.' Wie de winnaar wordt van de International Booker Prize 2024 wordt bekendgemaakt op dinsdag 21 mei. De uitreiking kan bijgewoond worden via een livestream, die gehost wordt door YouTuber Jack Edwards en uitgezonden wordt op het YouTube-kanaal van de Booker Prizes.  

De International Booker Prize 

De International Booker Prize is een prijs voor de beste roman of verhalenbundel van over de hele wereld die in het Engels is vertaald en gepubliceerd is in Groot-Brittannië en/of Ierland. Daarnaast erkent de prijs ook het werk van de vertalers. Het complete prijzengeld wordt gelijk opgesplitst tussen de winnende auteur en vertaler. Vorig jaar wonnen Georgi Gospodinov met zijn roman Schuilplaats voor andere tijden en Angela Rodel die het boek naar het Engels vertaalde. 

Afbeelding: © Booker Prizes

Naar het volledige artikel

Bron: thebookerprizes.com


Reacties op: De shortlist van de International Booker Prize 2024 is bekend!

Gerelateerd