Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

24
mei 2023
om 08:00

De tien kanshebbers voor Beste Boek voor Jongeren 2023

2 reacties

Er zijn nog tien boeken in de race om in september de titel Beste Boek voor Jongeren 2023 binnen te slepen. Radio-dj’s Rob Janssen en Wijnand Speelman maakten zojuist de genomineerden in de categorie 'Oorspronkelijk Nederlandstalig' bekend in hun programma Rob & Wijnand en de Ochtendshow op NPO 3FM.

De prijs Beste Boek voor Jongeren hoort bij de Boekenweek van Jongeren en wordt uitgereikt in twee categorieën: 'Oorspronkelijk Nederlandstalig' en 'Vertaald'. De tien boeken zijn uitgekozen door een jury van volwassenen. Een jury van zes jongeren gaat nu de tien genomineerde boeken lezen om zo samen de winnaars te bepalen. De bekendmaking van de winnaars is tijdens het openingsevenement van de Boekenweek van Jongeren op vrijdag 15 september.

Oorspronkelijk Nederlandstalig

De droomfabriek van Gerwin van der Werf
– De geur van een moeder van Lucia van den Brink
– In het vervloekte hart van Rima Orie
– Niet geschikt voor publicatie van Gabrielle la Rose
– Weerlicht van Jante Wortel

Vertaald

– Buiten het veld van H.N. Khan, vertaald door Dennis Keesmaat
– Een liefde van Arnaud Cathrine, vertaald door Vincent Oostelbos & Jacques Dohmen
– Gamechanger van Neal Shusterman, vertaald door Maria Postema
– Ik moet je verraden van Ruta Sepetys, vertaald door Aleid van Eekelen-Benders
– Zolang de citroenbomen bloeien van Zoulfa Katouh, vertaald door Merel Leene

Nominaties

De vakjury van het Beste Boek voor Jongeren 2023 zegt over de tien genomineerde boeken:

'Wij zijn blij dat wij deze boeken nadrukkelijk bij jongeren onder de aandacht kunnen brengen, omdat lezers die zich misschien eerder niet vaak herkenden in boeken dit met de boeken op onze shortlists hopelijk wel kunnen. Het zijn boeken die gaan over seksuele of genderidentiteit, die onderwerpen aansnijden die pijnlijk zijn, maar een blik op andere werelden bieden. Boeken die je kennis laten maken met identiteiten of levenswijzen anders dan de jouwe en je blik op de wereld verbreden.'

Lees het juryrapport hier

Beste Boek voor Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Vorig jaar won Lily van Tom De Cock in de categorie 'Oorspronkelijk Nederlandstalig' en Het meisje met de luidende stem van Abi Daré, vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen, in de categorie 'Vertaald'.

LEES VERDER / Tom de Cock en Abi Daré schreven beste boeken voor jongeren 2022

De jury van volwassenen, die de shortlist samenstelde, bestaat uit: Mieke van Eijsden (voorzitter), Mark Bakker, Esther Heurter, Jacky Hitzert en Aukelien Weverling. De jury van zes jongeren, die de twee winnende boeken bepaalt, vind je hier.

Boekenweek van Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is onderdeel van de Boekenweek van Jongeren, die dit jaar plaatsvindt van 15 tot en met 24 september. Door middel van de gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour, een online campagne en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren worden jongeren van 15 tot en met 18 geïnspireerd om hun nieuwe favoriete boek te vinden. 3PAK bevat dit jaar verhalen van Philip Huff, Rima Orie en het duo Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen.

Naar de Boekenweek van JongerenBron: CPNB


Reacties op: De tien kanshebbers voor Beste Boek voor Jongeren 2023

Gerelateerd