Hebban Newsroom

27
oktober 2019
om 12:27

Dichter in de jungle beste historische boek van 2019

Uit een shortlist van vijf titels is Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman, 1744-1797. van Roelof van Gelder verkozen tot beste historische boek van 2019. Zo werd vandaag live bekendgemaakt in radioprogramma OVT. De andere titels op de shortlist voor de Libris Geschiedenis Prijs 2019 waren:

  • Jan Brokken, De rechtvaardigen. Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Atlas Contact)
  • Bart Van Loo, De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen (De Bezige Bij)
  • Annet Mooij, De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares (De Bezige Bij)
  • Sjeng Scheijen, De avant-gardisten. De Russische Revolutie in de kunst, 1917-1935 (Prometheus)

 

‘Een boek dat’, aldus de jury, ‘meeslepend is geschreven en gedocumenteerd; dat de lezer meeneemt naar een tijd waarin de mensenrechten nog niet bestonden, ofschoon er wel degelijk medemenselijkheid was.’ Er dongen dit jaar 360 boeken mee naar de prijs. Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

Uit het juryrapport over Dichter in de jungle

‘Dit boek is een spannend geschreven biografisch portret, waarin dood, verderf, romantiek en tragiek elkaar afwisselen; maar het is zoveel meer dan dat. Van Gelder schildert door de ogen van zijn hoofdpersoon John Gabriel Stedman een tijdsbeeld en een mentaliteit. De lezer maakt mee hoe onmenselijk het slavernijstelsel in Suriname functioneerde, zonder dat hem door de schrijver een oordeel wordt opgedrongen.’

Over de Prijs

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000,- verbonden.

Jury 2019

De jury van 2019 wordt gevormd door: Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam; Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen; Jan Luiten van Zanden, hoogleraar Economische Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht; Annemarie Lavèn, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; Klaartje Schweizer, sectormanager Collecties en Beheer bij het Nederlands Openluchtmuseum; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant. Juryvoorzitter is dit jaar Sybrand Buma, burgemeester van de gemeente Leeuwarden en voormalig fractievoorzitter van het CDA.

Samenwerking

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, 100 Libris-boekhandels, het Nederlands Openluchtmuseum, de VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en wordt dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

Bestellen

Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman, 1744-1797 van Roelof van Gelderis te bestellen via www.libris.nl. De Libris Geschiedenis Prijs maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Voor meer informatie zie www.maandvandegeschiedenis.nlBron: Persbericht

Over de auteur

Hebban Crew

2167 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dichter in de jungle beste historische boek van 2019

Gerelateerd

Over