Advertentie

Hebban Newsroom

22
september 2020
om 13:46

Gratis talenfestival zet in op lezen met Paulien Cornelisse, Adriaan van Dis, Özcan Akyol e.v.a.

Op 2 en 3 oktober wordt voor de negende keer het DRONGO talenfestival georganiseerd. Vanwege de coronamaatregelen zal het talenfestival dit jaar volledig online zijn. Deelname is gratis. Het thema is ¿LEZEN! Met een uitroepteken én een vraagteken. Want wie het veld van ontlezing, laaggeletterdheid en leesonderwijs overziet, ontkomt niet aan de vraag waaróm het zo slecht gaat met lezen in Nederland. Tientallen organisaties en duizenden mensen zetten zich vol passie in om dat tij te keren. Ís boeken lezen wel zo belangrijk voor nieuwe generaties, nu er zoveel andere kanalen beschikbaar zijn om verhalen en informatie te delen? Is de crisis in het boekenvak grotendeels aan de boekenwereld zelf te danken?

Het festival laat zien dat de oplossingen voor de leescrisis voor het oprapen liggen. In tientallen online presentaties en webinars kan de bezoeker kennis maken met recent onderzoek, nieuwe initiatieven en leermethoden. De Britse taalkundige David Crystal bespreekt met de bezoekers hoe leesontwikkeling samenhangt met de taalontwikkeling van jonge kinderen. Ook de wereldberoemde taalpsycholoog en schrijver Steven Pinker maakt zijn opwachting met een interactieve sessie over wat de cognitieve wetenschap ons leert over goed schrijven. Verder bevat het programma diverse presentaties over hoe kinderen aan het lezen te krijgen, is er aandacht voor laaggeletterdheid, technologie en taal, de breedte van het taal- en leesspectrum en biedt het een overzicht van de vele taal- en leesactiviteiten die worden ingezet door de verschillende organisaties.

In vier live talkshows bespreekt Hadassah de Boer de ontwikkelingen met een reeks aansprekende gasten. Moeten we misschien de nadruk op lezen loslaten, om het lezen te laten overleven? 

Paulien Cornelisse vertelt over haar dagelijkse worstelingen met het Japanse schrift, waarin zij zich een laaggeletterde voelt. Laaggeletterdheidsprofessor Maurice de Greef presenteert de bevindingen van nieuw Europees onderzoek naar de beste manier om laaggeletterden te bereiken. Mohammed Benzakour belicht de kloof tussen de hoog- en de laaggeletterde.  Lidewijde Paris (De Leesambassade), Lev Avitan (Mensen Zeggen Dingen) Gerlien van Dalen (directeur van Stichting Lezen) en Ruth de Jager (Storytel) gaan met elkaar in gesprek over hoe de ontlezing tegen te gaan. Is het luisterboek een impuls voor de literatuur, voor het lezen? Over het lees- en literatuuronderwijs spreken onder andere Bas Steman (‘Lekker Boekie’), Matijs Lips (leraar Nederlands van het jaar 2019), Thoni Houtveen (leesexpert), en Maud Vanhauwaert (voormalig stadsdichter van Antwerpen).

Adriaan van Dis en Özcan Akyol bevragen elkaar in de slotsessie openhartig. Waar vroeger generaties zichzelf door boeken konden ontdekken en herkennen, is volgens van Dis die rol tegenwoordig niet meer uitsluitend het domein van de literatuur. Akyol vindt dat de literatuur en de elitaire bubbel dringend toe is aan vernieuwing. Er wordt volgens de heren over lezen net zoveel gelogen als over seks. Lezen verliest dus misschien zijn dominantie, maar niet zijn belang. 

Meer informatie en gratis aanmelden, klik op de knop hieronder.

Naar het volledige artikel

Bron: persbericht


Reacties op: Gratis talenfestival zet in op lezen met Paulien Cornelisse, Adriaan van Dis, Özcan Akyol e.v.a.

Gerelateerd

Over

Lidewijde Paris

Lidewijde Paris

Na 25 jaar boekenvak begon ik voor mijzelf met De Lees!ambassade. Ik schreef H...

Özcan Akyol

Özcan Akyol

Özcan Akyol is schrijver en columnist. Hij publiceert in verschillende tijd...

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (1946) is schrijver, journalist en televisiepresentator. Hij gro...

Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse (1976) is theatermaker, cabaretière en columniste. In ...

Mohammed Benzakour

Mohammed Benzakour

Mohammed Benzakour (Marokko, 1972) is columnist, dichter en publicist (o.a. NRC ...