Hebban Newsroom

17
november 2022
om 11:11

Johannes Vermeer Prijs 2022 naar Arnon Grunberg

1 reactie

De Johannes Vermeer Prijs 2022 is toegekend aan Arnon Grunberg. De jury, onder voorzitterschap van Andrée van Es, heeft hem unaniem voorgedragen. Grunberg ontvangt de prijs vanwege zijn uitzonderlijke betekenis voor de Nederlandse kunsten. Hij heeft met zijn literaire bijdragen onmiskenbaar grote invloed op zijn generatie.

De Nederlandse staatsprijs voor de kunsten wordt op woensdag 16 november aanstaande uitgereikt door Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media. De jury roemt de kracht van Arnon Grunbergs stem en de herkenbaarheid van zijn schrijven. Daarover zegt zij:

'Hij weet alle genres die hij beoefent zijn eigen volkomen herkenbare, veelvuldig geïmiteerde maar onnavolgbare, stem te geven. Na drie zinnen weet je dat hij aan het woord is, dat is een zeldzame kwaliteit.'

Grunberg onderzoekt in woord en daad wat de menselijkheid bedreigt. De jury ziet hoe hij met zijn romans, korte columns, journalistieke reportages, filosofische essays, in een 4 mei-voordracht of meest recentelijk via dans, op onverschrokken wijze de vinger op de zere plek legt. Het universum van Grunberg schept ruimte voor ernst en ontroering, maar ook voor verwondering en onbedaarlijk lachen. Samenvattend merkt zij op:

'Arnon Grunberg is een sterk denker, en een moedig schrijver. Hij behoort tot de belangrijkste, meest veelzijdige en invloedrijkste kunstenaars van dit moment.'

De Johannes Vermeer Prijs

De Johannes Vermeer Prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. Het is voor het eerst dat de prijs wordt toegekend aan een laureaat uit het literaire landschap. De keuze voor Grunberg benadrukt de positie van de literatuur, en het woord in brede zin, in het Nederlandse kunstenveld.

Naar het volledige artikel

Bron: Johannes Vermeer Prijs


Reacties op: Johannes Vermeer Prijs 2022 naar Arnon Grunberg

Over

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (1971) is een gevierde en vaak bekroonde romanschrijver. Zijn deb...


Gesponsorde boeken