Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

25
mei 2023
om 17:13

John Kuipers wint de NBD Biblion Gouden Strop 2023

3 reacties

In Bibliotheek Neude in Utrecht zijn zojuist de belangrijkste Nederlandse Thrillerprijzen 2023 uitgereikt. Musserts schaduw van John Kuipers won de NBD Biblion Gouden Strop, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman. De NBD Biblion Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut, is dit jaar niet uitgereikt, vanwege een te gering aantal inzendingen. 

John Kuipers ontving uit handen van juryvoorzitter Pauline Slot een cheque van €10.000,- en een sculptuur van Marianne van den Heuvel. 

'De jury kent de NBD Biblion Gouden Strop 2023 toe aan debuterend thrillerauteur John Kuipers met Musserts schaduw. John Kuipers stoot daarmee in een keer door naar de top van het genre. Hij heeft een boek geschreven dat spannend is, maar dat ons ook op een unieke locatie neerzet, op een uniek tijdstip in de geschiedenis van ons land: Den Haag in de zomer van 1940. De jury vindt de combinatie van originaliteit, spanning, vertelstem en gelaagdheid onweerstaanbaar.'

De jury bestond naast voorzitter Pauline Slot (schrijfdocent en auteur) uit Anne Versloot (freelance recensent VN Detective & Thrillergids), Ellis Gielen (Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2022), Gijs Korevaar (freelance thrillerrecensent en interviewer) en Krijna Kuijt (marketeer NBD Biblion).

Zij kozen vijf genomineerden uit 41 inzendingen. Naast Kuipers waren dat De Ripper connectie van Gerrit BarendrechtDe Hollander van Mathijs DeenDe Repair Club van Charles den Tex en Dodelijke gelijkenis van Gauke Andriesse. De genomineerden die buiten de prijs vielen ontvingen een cheque ter waarde van € 500. 

De Thriller Weken 

In aanloop naar de zomer staan tijdens de Thriller Weken spannende boeken centraal in de boekhandel en de bibliotheek, onder anderen met de Top 10 die speciaal door boekhandelaren is samengesteld. Bij lezerscommunity Hebban zijn extra interviews met thrillerauteurs te vinden, listmania’s en thrillerleesclubs. Ook biedt Hebban het gratis Thriller Weken e-book aan, met nieuwe korte verhalen van Jeroen Windmeijer, Dana Smit, René Appel, Eva Nagelkerke, gelegenheidsduo Marieke Damen & Jens Vern én van de kersverse winnaar van de Goeken Prijs. De Thriller Weken is de opvolger van de Thriller Tiendaagse en vindt plaats van 26 mei tot en met 18 juni.

Naar de Thriller WekenBron: Stichting Gouden Strop


Reacties op: John Kuipers wint de NBD Biblion Gouden Strop 2023

Gerelateerd

Over

John Kuipers

John Kuipers

John Kuipers (Den Haag, 1955) werkte bijna vier decennia lang als journalist bij...