Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

18
april 2023
om 10:00

Longlist NBD Biblion Gouden Strop 2023 bekend

1 reactie

De longlist voor de NBD Biblion Gouden Strop 2023 is bekendgemaakt. Uit een totaal aantal van 41 spannende boeken, verschenen bij Nederlandse uitgeverijen tussen 1 januari en 31 december 2022, koos de jury tien titels. Aansluitend aan de uitreiking van de Gouden Strop vindt van 19.00 tot 23.00 uur in Bibliotheek Neude de Avond van het Spannende Boek plaats. 

'Een mooie lijst. Achteraf konden we constateren dat die ook nog eens de breedte van het spannende genre weerspiegelt: van cosy crime tot historische en bovennatuurlijke spanning. En alles ertussenin.' – Juryvoorzitter Pauline Slot

De longlist

– Gauke Andriesse met Dodelijke gelijkenis
– Gerrit Barendrecht met De Ripper connectie
– Mathijs Deen met De Hollander
– Corine Hartman met De dode die niet werd gemist
– John Kuipers met Musserts schaduw
– Thomas Olde Heuvelt met November
– Elvin Post met Breekpunt
– Dana Smit met Zonder schuld
– Charles den Tex met De Repair Club
– Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg met De Magdalenacodex

Shortlist en uitreiking

Op dinsdag 9 mei wordt de shortlist bekendgemaakt. De Schaduwprijs kent geen shortlist. De uitreiking van de NBD Biblion Gouden Strop vindt plaats op 25 mei, van 16.00 tot 17.00 uur in Bibliotheek Neude te Utrecht. Die middag worden ook de NBD Biblion Schaduwprijs (prijs voor het beste debuut) en de Hebban Thrillerpijs uitgereikt.

LEES VERDER: Kaartverkoop Avond van het Spannende Boek gestart

Jury

De jury bestaat naast voorzitter Pauline Slot (schrijfdocent en auteur) uit Anne Versloot (freelance recensent VN Detective & Thrillergids), Ellis Gielen (Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2022), Gijs Korevaar (freelance thrillerrecensent en interviewer) en Krijna Kuijt (marketeer NBD Biblion).

Avond van het Spannende Boek

Aansluitend aan de uitreiking van de thrillerprijzen vindt van 19.00 tot 23.00 uur in Bibliotheek Neude de Avond van het Spannende Boek plaats. Behalve de winnaars van de thrillerprijzen zijn er optredens van diverse Nederlandse thrillerauteurs zoals Marion Pauw, Thomas Olde Heuvelt en nog veel meer. Die avond vindt ook de uitreiking plaats van de Goeken Prijs, de prijs voor het beste korte spannende verhaal. Eregast is de Zweedse auteur Karin Smirnoff die de nieuwe delen van Stieg Larssons Millenium Trilogie voor haar rekening neemt. De Avond van het Spannende Boek vormt de aftrap van de Thriller Weken, die duren van 26 mei t/m 18 juni.

Naar het volledige artikel

Bron: Stichting Gouden Strop


Reacties op: Longlist NBD Biblion Gouden Strop 2023 bekend

Gerelateerd