Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

28
september 2023
om 15:59

Michael Gambon overleden, bekend als Dumbledore uit Harry Potter

3 reacties

De Ierse acteur Michael Gambon is enkele dagen voor zijn 83ste verjaardag overleden. Hij had een rijke carrière in films en op toneel, maar zal bij het grote Nederlandse publiek voornamelijk bekend zijn als Dumbledore in de Harry Potter-films.

In 2004 trad Michael Gambon voor het eerst aan als hoofdmeester van Hogwarts, in de verfilming van De gevangene van Azkaban, het derde boek over Harry Potter. Richard Harris had de rol in de eerste twee films gespeeld, maar hij overleed in 2002. De boeken lezen deed Gambon niet, ook niet ter voorbereiding op zijn rol:

'Dat heeft geen nut, want je moet het doen met de woorden van de scriptschrijver. Bovendien: je zou je alleen maar boos maken over alles uit het boek dat ontbreekt in het script, toch?'

Naast de Harry Potter-films speelde hij ook in de geprezen BBC-miniserie The Singing Detective en was hij de Franse detective Maigret, naar de boeken van George Simenon. In 2015 stopte hij met theater, omdat tekst onthouden hem te moeilijk werd. Voor zijn werk werd hij in 1998 geridderd. Daarnaast won hij drie Olivier-toneelprijzen en vier BAFTA Film Awards. 

Gambon bezweek in het ziekenhuis aan een longontsteking. Zijn vrouw Anne en zoon waren aanwezig toen vredig overleed.

Naar het volledige artikel

Bron: NOS


Reacties op: Michael Gambon overleden, bekend als Dumbledore uit Harry Potter

Gerelateerd