Advertentie

Hebban Newsroom

15
juni 2020
om 08:54

Nina Polak wint De Inktaap 2020 met Gebrek is een groot woord

Auteur Nina Polak wint met haar roman Gebrek is een groot woord De Inktaap 2020, dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Polak werd genomineerd voor de literaire jongerenprijs dankzij het winnen van de BNG Bank Literatuurprijs 2018. ‘Polak is literair gezien het complete pakketje.  

Vanwege de coronamaatregelen werd de prijs dit jaar niet fysiek uitgereikt, maar in een podcast bekendgemaakt. De Inktaap is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Scholieren van 15 t/m 19 jaar lezen hiervoor de winnende titels van de BNG Bank Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de BookSpot Literatuurprijs (voorheen ECI Literatuurprijs), en kiezen daaruit hun favoriet. Naast Gebrek is een groot woord van Nina Polak (BNG Bank Literatuurprijs 2018) waren ook De goede zoon van Rob van Essen (Libris Literatuur Prijs 2019) en De heilige Rita van Tommy Wieringa (BookSpot Literatuurprijs 2019) genomineerd.  

Juryrapport

In totaal lazen 1.187 juryleden deze editie de genomineerde titels en kozen Polaks boek als winnaar. Na een periode van intensief lezen, discussiëren en beoordelen schreven de schooljury's ieder een juryrapport.

‘Polak schetste duidelijke beelden met haar woorden, veel beeldvorming, maar tegelijkertijd ook heel direct. Poëtisch kan Polak ook zijn, moeilijke woorden zijn er niet in overvloed, wat het boek zeer toegankelijk en fijn om te lezen maakt. Polak is literair gezien het complete pakketje.’

De Inktaap wordt sinds 2002 uitgereikt. De prijs ging eerder naar onder meer Harry Mulisch (Siegfried, 2003), A.F.Th. van der Heijden (Het schervengericht, 2009), Connie Palmen (Jij zegt het, 2017) en Murat Isik (Wees onzichtbaar, 2019).  

Naar het volledige artikel

Bron: Persbericht


Reacties op: Nina Polak wint De Inktaap 2020 met Gebrek is een groot woord

Gerelateerd

Over