Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

28
maart 2023
om 17:51

Nominaties Jan Hanlo Essayprijs 2023 bekend

Sinds 1999 viert de Jan Hanlo Essayprijs elke twee jaar de Nederlandstalige literaire essayistiek met twee grote prijzen: de Essayprijs Groot voor de beste essaybundel en de Essayprijs Klein voor het beste essay.

De jury van Jan Hanlo Essayprijs 2023 bestaat uit: Thomas Heerma van Voss, Franka Hummels, Marijke Schermer en juryvoorzitter Bertram Mourits.

Essayprijs Groot 2023

De Essayprijs Groot bekroont een essaybundel die is geschreven door één auteur en is verschenen tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022. Uit 158 essaybundels selecteerde de jury vijf titels voor de shortlist van de Essayprijs Groot 2023:

– De straatwaarde van de ziel van Roel Bentz van den Berg
– De gelabelde van Dilara Bilgiç
– Pose van Basje Boer
– Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal van Mira Feticu
– Is dit alles? van Jan Postma

De winnaar ontvangt €7.000. Eerdere winnaars zijn onder anderen Carolina Trujillo, Joke Hermsen, David Van Reybrouck en Sinan Çankaya.

Essayprijs Klein 2023

De Essayprijs Klein bekroont een nog niet eerder gepubliceerd essay. Het thema van deze editie is: 'Over het understatement'. De jury leest de essays geanonimiseerd. Uit 35 inzendingen heeft de jury drie essays genomineerd voor de Essayprijs Klein 2023:

– 'Over het hele woord' van Elianne Dummer
– 'Uitkramen' van Eline Dhaen
– 'Voorbij de geweldige jaren tachtig' van Maris van der Meij

De winnaar ontvangt €1.500 en een publicatie in De Groene Amsterdammer. Eerdere winnaars zijn onder anderen Münise Yavuz, Miriam Rasch, Arjen van Veelen en Geert Buelens.

Prijsuitreiking

Op 17 mei reikt de jury de Essayprijs Groot en de Essayprijs Klein uit in De Balie in Amsterdam. Tijdens deze avond houdt Sinan Çankaya, die voor zijn essaybundel Mijn ontelbare identiteiten de Essayprijs Groot 2021 ontving, de Hanlo-lezing. Wytske Versteeg draagt een column voor over de staat van het essay. Ellen Deckwitz presenteert de avond en gaat in gesprek met de genomineerden voor de Essayprijs Groot. De avond wordt georganiseerd door de Jan Hanlo Essayprijs, SLAA en De Groene Amsterdammer.Bron: Persbericht


Reacties op: Nominaties Jan Hanlo Essayprijs 2023 bekend

Gerelateerd