Advertentie

Hebban Newsroom

11
juni 2020
om 11:09

Onderzoek naar boekensector: verdwijnen De Wereld Draait Door klap voor boekenvak

In het tweejaarlijkse ‘Boekensector Merkenonderzoek’ is onderzoek gedaan naar de boekensector en het leesgedrag in Nederland. Onlangs verscheen de zesde editie van dit onderzoek. In dit artikel lees je een aantal hoogtepunten.

De Wereld Draait Door

Uit het onderzoek blijkt dat het verdwijnen van het televisieprogramma De Wereld Draait Door een grote klap is voor de literatuurwereld, omdat hiermee een belangrijke boekpromotor is verdwenen. Het DWDD-keurmerk ‘Boek van de Maand’ zorgde steevast voor een verkooppiek voor de verkozen titel. Vooral de literatuurprijzen geven nu houvast voor de consumenten, met de NS Publieksprijs als literatuurprijs die het grootste effect heeft op de aankoop van boeken.

Reputatie

Ook is er onderzocht welke auteurs de hoogste reputatie hebben. Uit het onderzoek blijkt dat Carry Slee en Jan Terlouw het populairst zijn onder volwassenen als ze kinderboeken kopen. Saskia Noort is de favoriet bij de keuze voor een boek voor volwassenen. De reputatie is gemeten op de drie pijlers van merkkracht: naamsbekendheid, waardering en binding.

Hoe wordt dit onderzoek gedaan?

Sinds 2010 zijn voor dit onderzoek in twee fases vragen voorgelegd aan 7.500 Nederlanders. Eerst wordt de spontane bekendheid van de duizenden namen in de boekensector onderzocht. Daarna wordt voor de 50 spontaan bekendste merken in detail navraag gedaan naar de merkkracht en het imago. Elk merk wordt op 40 factoren onderzocht: spontane bekendheid, merkkracht (gemiddelde van geholpen naamsbekendheid, waardering en binding), merkpersoonlijkheid (16 factoren), merkprestatie (17 factoren), aankoopintentie, aankoop en groeiverwachting. Het onderzoek is samen met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld.

Meer resultaten lees je in het volledige artikel:

Naar het volledige artikel

Bron: CustomerTalk


Reacties op: Onderzoek naar boekensector: verdwijnen De Wereld Draait Door klap voor boekenvak

Gerelateerd