Advertentie

Hebban Newsroom

10
januari 2020
om 12:30

Persbericht: Hebban komt met thrillerprijs en lezers kiezen Grand Hotel Europa als ‘Boek van 2019’

Grand Hotel Europa (2018) van Ilja Leonard Pfeijffer werd door lezers het vaakst gekozen als het Boek van 2019. De top vijf bestaat verder uit: De zeven zussen (2017) van Lucinda Riley, Het achtste leven (voor Brilka) (2016) van Nino Haratischwili, ’t Hooge Nest (2019) van Roxane van Iperen en Wees onzichtbaar (2017) van Murat Isik. In totaal werden 1.253 verschillende boeken gekozen als favoriet van het jaar.

Het Boek van 2019

Het Boek van 2019 is geen prijs maar een eervolle vermelding voor het boek dat de meeste lezers op Hebban in het afgelopen jaar wist te bekoren. Het bijzondere aan ‘Het Boek van 2019’ is dat elk boek dat in dat jaar werd gelezen door lezers kan worden gekozen. Nieuw of oud, bestseller of flop, oude klassieker of jonge debutant.

‘De top tien geeft een leuk beeld van de favoriete boeken van de meest actieve Hebban-lezers en daarmee inzage in de boeken die er in 2019 echt toe hebben gedaan,’ legt Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen uit, ‘maar wat ons betreft is elk boek dat door een lezer als favoriet van het jaar wordt gekozen het boek van 2019.’

‘Wat ons betreft is elk boek dat door een lezer
als favoriet van het jaar wordt gekozen
het boek van 2019’

Hebban Thrillerprijs 2020

In 2020 wordt de eerste Hebban Thrillerprijs voor oorspronkelijk Nederlandstalige misdaadromans uitgereikt. ‘Het Nederlandstalige thrillergenre staat onder druk en met onze omvangrijke thrillerlezende achterban kunnen we hopelijk weer een bijdrage leveren aan het vergroten van de populariteit van thrillers van eigen bodem,’ aldus Verheijen, die zeventien jaar geleden als oprichter van thrillersite Crimezone.nl al zijn eerste thrillerprijs, de Zilveren Vingerafdruk, in het leven riep. De longlist van de nieuwe thrillerprijs wordt bekendgemaakt bij de start van de Hebban Thriller Tiendaagse op 21 februari.

De grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen organiseerde in de eerste jaren van haar bestaan grote publieksverkiezingen onder de noemer ‘De Hebban Awards’. In 2017 was de laatste verkiezing. Lezers werden volgens Verheijen langzamerhand ‘stemmoe’ door de wildgroei aan 'beste boek'-verkiezingen en Hebban transformeerde haar publieksprijs tot een lezersjuryprijs, waarbij een professionele eindjury de winnaar kiest uit een shortlist die bepaald wordt door een honderdkoppige lezersjury. Na de Hebban Debuutprijs en de Hebban Luisterboek Award is de Hebban Thrillerprijs de derde lezersjuryprijs van de lezerscommunity.

Lees(plezier)bevordering

In december 2019 zijn de stichting CPNB en Hebban een strategisch partnership aangegaan om elkaar te helpen de doelstellingen van 2020 te halen. De populariteit van Hebban onder Nederlandstalige lezers groeit hard. De Hebban Reading Challenge start in de eerste week van 2020 met 7500 deelnemers, de helft meer dan vorig jaar. Met elkaar willen de lezers ruim een kwart miljoen boeken lezen.

In 2019 trok Hebban.nl ruim 3,5 miljoen unieke bezoekers. Er werden meer dan een half miljoen boeken beoordeeld. Het aantal geregistreerde gebruikers staat op 186.253. Zij hebben in totaal bijna 2,4 miljoen gelezen boeken op hun digitale boekenplanken gezet. De Hebban Boekenapp werd sinds de lancering in november 2017 ruim een miljoen keer gebruikt.

Hebban maakt deel uit van Book Communities BV. De onafhankelijke redactie zetelt in Hoofddorp.Bron: Persbericht

Over de auteur

Hebban Crew

1794 volgers
3 boeken
3 favoriet


Reacties op: Persbericht: Hebban komt met thrillerprijs en lezers kiezen Grand Hotel Europa als ‘Boek van 2019’

Gerelateerd