Advertentie

Hebban Newsroom

22
juni 2020
om 22:05

Sander Kollaard wint de Libris Literatuur Prijs 2020 met 'Uit het leven van een hond'

14 reacties

Sander Kollaard wint de Libris Literatuur Prijs 2020 met zijn roman Uit het leven van een hond. Dat maakte plaatsvervangend juryvoorzitter Bo van Houwelingen zojuist bekend in het tv-programma Nieuwsuur. De jury noemde het boek een roman die de leden liet nadenken over wat de waarde is van een mensenleven, een les in de levenskunst, die zorgt voor een schok van herkenning en leesplezier. 'Een bijzonder portret van een onuitstaanbare maar innemende jongeman.' Het juryoordeel was unaniem.

'Het is lastig om als jury superlatieven voor een roman te gebruiken die zelf juist zo zorgvuldig alle opgezwollen taal vermijdt. Maar we proberen het toch. De Libris Literatuur Prijs 2020 is voor een tour de force, geschreven door een trefzekere stilist die een diepzinnige en ontroerende roman schreef over de lichtheid die het leven draaglijk maakt.' - Juryrapport Libris Literatuur Prijs 2020

Over het boek

Henk van Doorn, 56 jaar, IC-verpleegkundige, alleenstaand, ontwaakt op een zomerse zaterdag. Een vrije dag ligt voor hem. Een dag waarvan de invulling deels al vastligt: wandelen met zijn hond Schurk, boodschappen doen, zijn nichtje Rosa feliciteren met haar verjaardag.  

Die dingen zal Henk ook doen, maar toch loopt deze zaterdag anders dan verwacht. Dat begint als hij tijdens het ochtendwandelingetje met Schurk merkt dat het dier niet in orde is.  

Terwijl de verteltijd maar een dag beslaat, beschrijft Kollaard via herinneringen en vooruitblikken een heel leven van een gewone man die, zoals iedereen, op zijn eigen manier bijzonder is. Een bedachtzame roman over levenslust, zo zou je Uit het leven van een hond kunnen typeren.

Leesclubassistent Frank Hockx schreef eerder voor Hebban een uitgebreid artikel met discussietips over de winnende roman. 

De andere vijf kandidaten voor de prijs waren:

1. Nachtouders – Saskia de Coster
2. De hoogstapelaar – Wessel te Gussinklo
3. Zwarte schuur – Oek de Jong
4. Vallen is als vliegen – Manon Uphoff
5. Liefde, als dat het is – Marijke Schermer

De prijs
De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, die 50.000 euro ontvangt. Vorig jaar ging de prijs naar De goede zoon van Rob van Essen. Voorzitter van de jury dit jaar is was Ionica Smeets, hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden. De vakjury bestond verder uit Dirk-Jan Arensman (literair recensent van Het Parool en de VPRO Gids), Bo van Houwelingen (literair criticus van de Volkskrant), Christine Otten (schrijver en theatermaker) en Ronald Soetaert (emeritus hoogleraar Cultuur & Educatie, Universiteit Gent). 

Naar het volledige artikel

Over de auteur

Lindy de Jong

728 volgers
349 boeken
6 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Sander Kollaard wint de Libris Literatuur Prijs 2020 met 'Uit het leven van een hond'

Gerelateerd

Over

Sander Kollaard

Sander Kollaard

Sander Kollaard (Amstelveen, 1961) studeerde geschiedenis en werkte daarna onder...