Hebban Newsroom

17
september 2021
om 16:00

'Stilte heeft een eigen stem' winnaar Beste Boek voor Jongeren (Vertaald)

De Boekenweek van Jongeren is feestelijk geopend met de online bekendmaking van de winnaar Beste Boek voor Jongeren in de categorie Vertaald. De populaire influencer Nura van Vliet verraste de Amerikaanse auteur Ruta Sepetys en vertaler Aleid van Eekelen-Benders met deze prijs voor het boek Stilte heeft een eigen stem.

Simone Atangana Bekono ontving eerder deze week de prijs Beste Boek voor Jongeren in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig voor haar debuut Confrontaties. Voor beide winnende boeken is er een cheque ter waarde van 2500 euro. 

Auteur Ruta Sepetys woont in Texas. Eerder schreef ze het alom geprezen boek Schaduwliefde, dat verfilmd wordt. Stilte heeft een eigen stem vertelt het verhaal over een onvergetelijke liefde tussen twee jongeren die ieder op hun eigen manier betrokken raken bij een duister geheim uit de tijd van generaal Franco. Madrid, 1957.  

De jongerenjury over Stilte heeft een eigen stem:

'Dit boek over de Franco-dictatuur in Spanje was niet alleen heel interessant maar heeft ons ook vooral heel erg verrast. De personages waren next level doordat je zoveel verschillende kanten van iedereen zag en zeker de relaties die ze opbouwden waren fascinerend.'

Genomineerde boeken

Naast Stilte heeft een eigen stem van Ruta Sepetys, vertaald door Aleid van Eekelen-Benders (Luitingh-Sijthoff) waren de volgende boeken genomineerd voor Beste Boek voor jongeren in de categorie Vertaald:

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig waren naast Confrontaties van Simone Atangana (Lebowski) genomineerd: Strovuur van Gerwin van der Werf (Atlas Contact), Bart van Ap Dijksterhuis (Prometheus), Auxiety van Dieuwertje Heuvelings (Das Mag) en Confettiregen van Splinter Chabot (Spectrum). 

De jury

De jongerenjury bestond dit jaar uit voorzitter Bruno Beeke (15 jaar), Yente Zomerplaag (17 jaar), Paris Duivenvoorden (15 jaar), Lieke Vos (15 jaar) en de tweelingzussen Danique en Rosalie de Jong (16 jaar). Een vakjury heeft de voorselectie gemaakt.Bron: CPNB


Reacties op: 'Stilte heeft een eigen stem' winnaar Beste Boek voor Jongeren (Vertaald)

Gerelateerd

Over

Ruta Sepetys

Ruta Sepetys

Ruta Sepetys woont in Amerika en is de dochter van een Litouwse vluchteling. Haa...


Gesponsorde boeken