Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

27
maart 2023
om 11:51

Televisiemaker Wim de Bie overleden (1939-2023)

2 reacties

Satiricus Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd overleden. De VPRO meldt dat hij vandaag thuis in Den Haag in het bijzijn van familie overleed. Hij was al langere tijd ernstig ziek.

De naam van Wim de Bie is onlosmakelijk verbonden met die van Kees van Kooten, met wie hij jarenlang een duo vormde op radio en televisie. Samen maakten ze programma's als de Klisjeemannetjes, Het Simplisties Verbond, Koot en Bie en Keek op de Week, waarin ze commentaar gaven op het nieuws.

Het duo verrijkte de Nederlandse taal met woorden als 'regelneef' en 'doemdenken' en uitdrukkingen als 'mozes kriebel', 'hou je d'r buiten, Cock' en 'op hun pik getrapt'. Voor hun werk ontvingen ze twee keer de Zilveren Nipkowschijf en een Ere-Nipkowschijf.

Naast zijn werk met Van Kooten schreef De Bie negen romans en verhalenbundels en maakte hij als zanger vier solo-cd's. Sinds de millenniumwisseling was hij vooral actief op internet. Zo had hij als een van de eersten een eigen weblog en deed hij veel op Twitter.

'Hij was een satiricus en zijn observaties waren scherp, gevat en ironisch, maar nooit cynisch of grof. Wel vooruitziend. Wat Wim de Bie voor onze omroep heeft betekend, als onderdeel van het duo Van Kooten en De Bie en als zelfstandig programmamaker, kan niet worden onderschat. Ook herdenken wij een zeer aimabele collega.' – VPRO, In Memoriam: Wim de Bie

Naar het volledige artikel

Bron: NOS


Reacties op: Televisiemaker Wim de Bie overleden (1939-2023)

Gerelateerd

Over

Wim de Bie

Wim de Bie

Wim de Bie (1939-2023) was een cabaratier, zanger en schrijver. Hij werd voora...