Hebban Newsroom

20
september 2021
om 10:48

Thea Beckmanprijs én Jonge Beckmanprijs 2021 voor 'IJzerkop' van Jean-Claude van Rijckeghem

1 reactie

Zaterdag 18 september werd in de Romeinse Herberg van Archeon voor de 17e keer de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs uitgereikt door wethouder Gert-Jan Schotanus, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeon directeur Monique Veldman.

Voor de toekenning van de Archeon Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. Op de shortlist stonden Op zoek naar jou van Syl van DuynWij blijven bij elkaar van Martine LetterieMeerminnen verdrinken niet van Saskia MaaskantIJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem en Offerkind van Rob Ruggenberg. Bij deze vijf titels werden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Deze werden zaterdag bij de uitreiking gepresenteerd. Er zijn ook lessuggesties bij de shortlist.

Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs

De winnaar is een boek dat de jury beschouwt als de eerste onder zijns gelijken in deze competitie. Een boek dat erin slaagt om jongeren mee te nemen naar vroeger waar het nog normaal was dat andere mensen beslissingen namen over jouw leven als meisje/vrouw. De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2021 toe te kennen aan IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem. 

Juryrapport Thea Beckmanprijs 2021

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury, bestaande uit 12 enthousiaste lezers onder begeleiding van schrijfster Marte Jongbloed.  De juryleden van de Jonge Beckmanprijs hebben ook Jean-Claude van Rijckeghem met zijn boek IJzerkop bekroond tot winnaar van de Archeon Jonge Beckmanprijs 2021. De jury van de Jonge Beckman was ook onder de indruk van het boek van Rob Ruggenberg en geven zijn boek Offerkind een eervolle vermelding van de Jonge Beckmanprijs 2021.  

Juryrapport Jonge Beckmanprijs 2021

IJzerkop

De achttienjarige Stans houdt nooit haar mond, liegt als de pest en doet wat niet mag. Ze droomt ervan Gent achter zich te laten en iets van de wereld te zien. Daar wordt abrupt een einde aan gemaakt als haar vader failliet dreigt te gaan en Stans met een rijke, opdringerige geldschieter moet trouwen. Ook al heeft hij een bad met warm water en koopt hij zijden kleren voor Stans, haar huwelijk is een gouden kooi. Zelfs het leven van een soldaat in het leger van Napoleon lijkt haar aantrekkelijker.

Stans loopt weg, onherkenbaar, in de kleren van haar echtgenoot en komt in Parijs terecht bij Napoleons veertiende compagnie. Ze moet tot elke prijs verborgen houden dat ze eigenlijk een meisje is. Haar broer Pier zit haar op de hielen. Hij is vastbesloten haar te vinden en terug te brengen naar haar man.

De animatie bij IJzerkop is gemaakt door Lidewij Fanoy.

Naar het volledige artikel

Bron: Archeon


Reacties op: Thea Beckmanprijs én Jonge Beckmanprijs 2021 voor 'IJzerkop' van Jean-Claude van Rijckeghem

Gerelateerd

Over

Jean-Claude van Rijckeghem

Jean-Claude van Rijckeghem

Jean-Claude van Rijckeghem (Gent, 1963) is een Vlaamse auteur en tevens een...


Gesponsorde boeken