Hebban Newsroom

27
juli 2022
om 10:11

Thrillerauteur Felix Thijssen overleden (1933-2022)

1 reactie

Op dinsdag 26 juli 2022 overleed Felix Thijssen, zo laat Joss van Cann weten via het Facebook-account Agatha Doyle, beheerd door de sectie Misdaadauteurs van de Auteursbond. Hoewel Thijssen ook jeugdboeken en sciencefictionromans schreef, was hij voornamelijk bekend door zijn thrillers rond personage Max Winter.

Felix Thijssen (1933-2022) overleed op 'zijn' La Garde in St. Germain de Calberte waar hij sinds midden jaren tachtig woonde, samen met zijn echtgenote Fé Mylène.

Thijssen was lange tijd een van Nederlands bekendste thrillerauteurs. In 1999 won hij met Cleopatra, het eerst Max Winter-mysterie, de Gouden Strop. In 2006 ontving hij voor Het diepe water de Diamanten Kogel. Er zijn dertien boeken in de reeks verschenen.

Thijssen begon zijn schrijversloopbaan als auteur van jeugdboeken, die hij publiceerde onder de pseudoniemen Ruard Lanser en Philip van Akooy. Vervolgens schreef hij sciencefictionromans rond het personage Mark Stevens en een aantal thrillers rond het personage Charlie Mann. Zijn jeugdervaringen vormden de basis voor Onder de spekboom. Daarnaast schreef hij scenario's voor televisieseries en speelfilms.

'Ook zo'n vraag die mensen stellen: Max Winter, ben je dat zelf? Natuurlijk ben ik dat niet, maar vooral ook wèl, want de schrijver kan niet anders dan zichzelf uitdrukken, hij heeft alleen maar zijn eigen geschiedenis, en zijn eigen oog. In de Talmoed staat het precies goed: "We zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien dingen zoals wij zijn".' – Felix Thijssen na het winnen van de Diamanten Kogel

Lees het Hebban-interview uit 2008Bron: Auteursbond


Reacties op: Thrillerauteur Felix Thijssen overleden (1933-2022)

Gerelateerd

Over

Felix Thijssen

Felix Thijssen

Felix Thijssen (1933-2022) was een van Nederlands bekendste thrillerauteurs. Hi...