Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

24
mei 2023
om 11:03

'Time Shelter' van Georgi Gospodinov wint de International Booker Prize 2023

De Bulgaarse auteur Georgi Gospodinov en vertaler Angela Rodel hebben de International Booker Prize 2023 gewonnen voor het boek Time Shelter, dat in Nederland is verschenen als Schuilplaats voor andere tijden bij uitgeverij Ambo|Anthos en vertaald werd door Hellen Kooijman.

Time Shelter is het eerste uit het Bulgaars vertaalde boek dat de International Booker Prize wint, geschreven door Georgi Gospodinov. De prijs bekroont de beste internationale roman die naar het Engels is vertaald tussen 1 mei 2022 en 30 april 2023 in het Verenigd Koninkrijk of Ierland. Ook bekroont de prijs de vertaler, voor het Engels taalgebied is dat Angela Rodel.

Het boek

Een naamloze verteller ontmoet Gaustin, een ‘flaneur door de tijd’. Hij is het brein achter een instituut dat een baanbrekende behandeling biedt aan alzheimerpatiënten, de ‘kliniek voor het verleden’: elke etage vertegenwoordigt een periode uit de twintigste eeuw, die patiënten in de gelegenheid stelt terug te gaan in de tijd om zo rust te vinden in hun vervagende herinneringen. Een steeds groter aantal gezonde mensen toont echter interesse in deze kliniek, die een ‘schuilplaats’ vormt voor de grimmige realiteit. Een ontwikkeling die uitmondt in een gevaarlijke situatie wanneer heden en verleden in elkaar dreigen over te lopen.

Jury

De jury van de International Booker Prize 2023 bestond uit auteurs Leila Slimani en Tan Twan Eng, vertaler Uilleam Blacker en journalisten Parul Sehgal en Frederick Studemann. Het winnende boek werd door juryvoorzitter Leila Slimani bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking bij Sky Garden in Londen.

Interview

Tijdens een Q&A vertellen auteur Georgi Gospodinov en vertaler Angela Rodel over Time Shelter, Bulgaarse literatuur, de relatie tussen auteur en hoofdpersonage en het decennium waar zij graag naar toe terug zouden willen keren.

Naar het volledige artikel

Bron: The Booker Prizes


Reacties op: 'Time Shelter' van Georgi Gospodinov wint de International Booker Prize 2023

Gerelateerd

Over

Georgi Gospodinov

Georgi Gospodinov

Georgi Gospodinov (1968, Jambol) is een van de meest vertaalde Bulgaarse auteurs...