Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

27
november 2023
om 10:37

Tjibbe Veldkamp wint de Nienke van Hichtum-prijs 2023

1 reactie

Tjibbe Veldkamp heeft de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs 2023 toegekend gekregen voor zijn jeugdroman De jongen die van de wereld hield, geïllustreerd door Mark Janssen. Het kinderboek bleek vorige week al de hoogste nieuwe binnenkomer in de Grote Vriendelijke 100.

De Nienke van Hichtum-prijs 2023 is de tweejaarlijkse jeugdliteratuurprijs van de gemeente Den Haag. 'Tjibbe Veldkamp, die furore maakte met talloze prentenboeken en enkele rauw realistische romans voor jongeren, schreef met De jongen die van de wereld hield een magistraal verhaal in poëtisch heldere taal,' schrijft de jury over de winnaar.

'Een verhaal dat weer licht werpt op de mooie kanten van het leven. Een verhaal dat verwarmt in koude dagen. Een verhaal om verliefd op te worden. Het warmste boek van de winter.'

Naast de ontvangst van de Nienke van Hichtum-prijs bleek De jongen die van de wereld hield vorige week tijdens de bekendmaking van de Grote Vriendelijke 100 ook de hoogste nieuwe binnenkomer te zijn. Het kersverse kinderboek, dat deze zomer pas verscheen, staat op nummer acht.

LEES VERDER OP HEBBAN / Lampje voert voor het derde jaar op rij de Grote Vriendelijke 100 aan

Tjibbe Veldkamp schrijft prentenboeken, jeugdromans en verhalen voor jonge kinderen waarin humor een grote rol speelt. Hij ontving meerdere Zilveren Griffels. Ook schreef hij het Kinderboekenweekgeschenk in 2011 (Bert en Bart redden de wereld), het Prentenboek van het Jaar 2022 (Maar eerst ving ik een monster) en was zijn kinderboek Katvis in 2021 het campagneboek van Nederland Leest Junior. 

Het boek

Adem is een 'mogelijk kind'. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten in een oude Oost-Europese stad, springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Er bestaan ontelbaar veel mogelijke kinderen en de meeste zullen nooit het levenslicht zien, maar met Adem is iets bijzonders. Als zijn ouders na hun eerste ontmoeting het contact dreigen te verliezen krijgt Adem een voorschot op het leven. Hij heeft kort de tijd om zijn ouders weer bij elkaar te brengen en zo zijn eigen leven veilig te stellen. Met ontwapenende naïviteit gaat hij op pad. Want één ding weet hij zeker: hij wil leven!

De jury bestond uit voorzitter Aad Meinderts, Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Mathijs Sanders, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever. Het Literatuurmuseum organiseert de feestelijke uitreiking op zondag 21 januari 2024 in samenwerking met Internationaal Literatuurfestival Writers Unlimited.

Naar het volledige artikel

Bron: Literatuurmuseum


Reacties op: Tjibbe Veldkamp wint de Nienke van Hichtum-prijs 2023

Gerelateerd

Over

Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp is de zeer succesvolle schrijver van prentenboeken en kinderboek...