Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

02
december 2022
om 18:00

Uitreiking Anna Blaman Prijs 2022 aan Raoul de Jong

Op vrijdag 2 december werd de Anna Blaman Prijs uitgereikt aan auteur Raoul de Jong. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zal de prijs uitreiken in de Burgerzaal van het Stadhuis. Tijdens de uitreiking werden er lofredes gehouden worden door Gerda Lenten Havertong en Ronald Snijders, schrijfster Daphne Huisden en winti-priesteres Marian Markelo.

Raoul de Jong (1984) publiceerde tot zover acht boeken. Onlangs werd hij uitgeroepen tot auteur van het Boekenweekessay 2023. Eerder werd De grootsheid van het al (2013) onderscheiden met Het Beste Rotterdamse Boek en een plek op de shortlist voor de Bob den Uyl Prijs. Zijn boek Jaguarman (2020) werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de European Union Prize for Literature, de Boekenbon Literatuurprijs en de Boon. Daarnaast schrijft De Jong voor theater en toneel en zet hij zich journalistiek in voor onder andere NRC Handelsblad.

Over Raoul de Jong schreef de jury in het juryrapport:

'Net als Anna Blaman in haar tijd, maakt Raoul de Jong zich op vele fronten cultureel-maatschappelijk en journalistiek verdienstelijk; en misschien delen Blaman en De Jong meer dan we hadden kunnen vermoeden een persoonlijke verbondenheid met de vertrapte overlever, de eenzame strijder die niet wijkt.'

LEES VERDER: Lize Spit en Raoul de Jong Boekenweekauteurs 2023

De jury

De jury van de Anna Blaman Prijs 2022 bestaat uit juryvoorzitter Carlos Gonçalves, voorzitter van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Daarnaast hebben Hasna El Maroudi (columnist NRC Media en freelancejournalist), Jet Sol (presentatrice literaire programma’s en host diverse podcasts), Anna van Strien-Windgassen (bestuurslid Passionate Bulkboek) en Edward van de Vendel (laureaat Anna Blaman Prijs 2019) zitting in de jury.

Anna Blaman Prijs

De Anna Blaman Prijs werd in 1965 ingesteld door het Prins Bernard Cultuurfonds. Vijftig jaar later heeft Passionate Bulkboek de literaire prijs overgenomen. Door haar roemrijke laureaten kan de Anna Blaman Prijs als het literaire geheugen van Rotterdam en omstreken worden gezien. Andere laureaten zijn onder anderen Bob den Uyl (1968), Cornelis Bastiaan Vaandrager (1981), Jules Deelder (1988), Anne Vegter (2004), Sanneke van Hassel (2013) en Edward van de Vendel (2019).

Auteursafbeelding: © Jan RosseelBron: Passionate Bulkboek


Reacties op: Uitreiking Anna Blaman Prijs 2022 aan Raoul de Jong

Over

Raoul de Jong

Raoul de Jong

Raoul de Jong (1984) schreef voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsb...


Gesponsorde boeken