Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

15
juni 2024
om 23:55

'Undercover aan het werk' wint Brusseprijs 2024

Undercover aan het werk van journalist Jeroen van Bergeijk heeft de Brusseprijs gewonnen voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek van het afgelopen jaar. Van Bergeijk laat zien hoe het werkelijk is aan de onderkant van de huidige arbeidsmarkt en imponeerde daarmee de jury.

'Zijn werk raakt ons,' laat de jury weten. 'Undercover gaan is een van de zwaarste wapens die een journalist in kan zetten. Van Bergeijk worstelt met de vraag of het voor zijn verhalen legitiem is. Wij vinden dat hij overtuigend heeft laten zien dat het moest.'

De andere genomineerden waren In wat voor land leef ik eigenlijk? van Karin AmatmoekrimDe Mexicaanse methode van Arthur Debruyne (getipt op Hebban door misdaadjournalist Vico Olling), De hackers die Nederland veranderden van Maarten Reijnders en Blauwestad van Karin Sitalsing.

Undercover aan het werk verscheen in het najaar van 2023 en is op Hebban 22 keer gelezen, met een gemiddelde beoordeling van 4,2 sterren. 

Undercover aan het werk

Jeroen van Bergeijk

De afgelopen veertig jaar is de economie met veertig procent gegroeid, maar de reële inkomens zijn achtergebleven. De mensen met wie het goed gaat – vaak de hoogopgeleiden – begrijpen weinig van laagopgeleiden, en de kloof tussen hen wordt almaar groter.

Wat gebeurt er aan de onderkant van de arbeidsmarkt? Met die vraag in het achterhoofd heeft journalist Jeroen van Bergeijk zich de afgelopen vijf jaar undercover in banen gestort waarvoor nauwelijks kwalificaties nodig zijn. Het zijn functies waarmee vrijwel elke Nederlander te maken heeft, maar waarvan weinigen weten hoe het er precies aan toegaat als je dit werk doet. Wie zorgt ervoor dat jouw bol.com-pakketje de volgende dag al wordt bezorgd? Wie neemt de telefoon op als je een klantenservice belt? En wie zorgt ervoor dat jouw koffer op de plaats van bestemming komt?

Bekijk het boek op HebbanBron: Persbericht


Reacties op: 'Undercover aan het werk' wint Brusseprijs 2024

Gerelateerd

Over

Jeroen van Bergeijk

Jeroen van Bergeijk

Jeroen van Bergeijk (1965) is journalist, schrijver. Zijn undercoverreportages v...