Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

02
april 2024
om 12:09

Vier in april de Maand van de Filosofie!

In april vieren we in Nederland en Vlaanderen de Maand van de Filosofie. Tijdens deze maand vinden er filosofische nachten, programma’s, lezingen, debatten en festivals plaatst, allemaal in het thema van dit jaar: chaos.

Geheel in thema verschijnen het essay Duidelijkheid van Tom-Jan Meeus en het filosofische kinderboek De chaos in Löis van Yorick Goldewijk. Beide boeken zijn tijdens de Maand van de Filosofie verkrijgbaar bij je favoriete lokale boekhandel alsook online.

De chaos in Loïs

Maarten en Loïs zijn samen opgegroeid en hebben altijd met elkaar gespeeld. Maar sinds hij verliefd op haar is geworden, krijgt hij rode vlekken in zijn nek zodra ze hem aankijkt. En nu is Loïs ziek. Maarten voelt zich schuldig dat hij niet bij haar langs durft en wanhopig omdat ze misschien wel doodgaat. Als hij hoort over een geheimzinnig leegstaand huis waar kapotte dingen op magische wijze weer heel worden, ontstaat er een plan in zijn hoofd. Wat als Loïs een nacht in dit huis zou doorbrengen ...?

Goldewijk presenteert zijn jeugdboek op zondag 6 april in de Eerste Bergensche Boekhandel in Bergen en daar kun jij bij zijn! Hij signeert, wordt geïnterviewd door Paulien Hilbrink, docent filosoferen met kinderen en jongeren, en zal een stukje uit het boek voorlezen. Kijk hier voor meer informatie.

Duidelijkheid

Vanaf de eeuwwisseling veranderen politici onder invloed van Pim Fortuyn hun taal. Geen mistige formuleringen meer, geen jargon: duidelijkheid. Geert Wilders blinkt erin uit.

De gevolgen voor de democratie zijn groot. Het bestel vereist matiging terwijl duidelijkheid juist radicalisering stimuleert. Het ene taboe na het andere sneuvelt, grondrechten staan ter discussie, het parlement zelf en de democratische rechtstaat. Steeds geeft Wilders de aanzet, en andere partijen voegen zich naar hem ondanks hun bezwaren. Den Haag omarmt zijn aandachtpolitiek en spektakelleegte.

Meeus laat aan de hand van Machiavelli zien hoe duidelijkheid bevordert dat de naoorlogse politieke orde bezwijkt, met chaos als resultaat.

De Socratesbeker

Een ander evenement dat niet te missen is deze maand: op 10 april wordt de Socratesbeker uitgereikt voor het beste filosofische boek van 2023. De uitreiking vindt live plaats om 19:00 in Kunststof vanuit Spui25 in Amsterdam. Op de shortlist staan Trots van Martha Claeys, Doe zelf normaal van Maxim Februari, Limitarisme van Ingrid Robeyns, Nieuwe lichamelijkheid van Jenny Slatman en Schoonheid van Stéphane Symons.

Meer weten over wat voor prikkelende filosofische evenementen er deze maand georganiseerd worden? Kijk op de website van de Maand van de Filosofie.Bron: Maand van de Filosofie


Reacties op: Vier in april de Maand van de Filosofie!

Gerelateerd