Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

19
juni 2024
om 07:00

Voorleestip: elkaar gezellig achterna zitten

2 reacties

Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!

Agent en Boef

Auteur: Tjibbe Veldkamp
Illustrator: Kees de Boer
Uitgeverij: Lannoo

Boef woont in de gevangenis bij Agent. Dat vindt Agent gezellig. Er is maar één probleem. Soms ontsnapt Boef. En dan haalt hij boevenstreken uit...

Boef is voor de zoveelste keer ontsnapt. Hij heeft alle lijm van de school gestolen en de kinderen en de juf aan het schoolplein vastgeplakt. Natuurlijk wil Agent Boef pakken. Zal hem dat lukken?

#woensdagvoorleesdag

Over het hilarische duo Agent en Boef zijn zes prentenboeken geschreven en vijf zelfleesboeken voor beginnende lezers. De reeks is gemaakt door auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer, die het eerste prentenboek in 2008 schreven. Boef haalt heel wat kattenkwaad uit en verovert daarmee direct het hart van je (voorlees)kind, want wie houdt er nu niet van om eens lekker stout te zijn? Bovendien zijn Agent en Boef – misschien tot verrassing van de voorlezer – de beste vrienden. Ze wonen zelfs bij elkaar! Boef achter de tralies, en Agent ervoor. De toon wordt meteen gezet op de eerste pagina, wanneer Agent huiselijk zijn broek staat te strijken terwijl Boef met een knutselwerkje bezig is. Als Boef hem vraagt te komen kijken, trapt Agent in de vooropgezette val en gaat Boef ervandoor.

Agent en Boef is een luchtig prentenboek, waarbij Boef steeds met een grote glimlach rondloopt. Er gebeurt niets ernstigs en aan het eind gaat Boef vrolijk mee terug naar huis. Agent kan er flink om gniffelen als hij Boef dankzij een list te pakken heeft gekregen, de twee vrienden zijn goed aan elkaar gewaagd en vatten het sportief op. 'Morgen weer?' vraagt Boef op het eind, na een leuke dag. Het verhaal laat goed zien dat het niet altijd zware thema's nodig heeft om zowel vermakelijk als leerzaam te kunnen zijn. Tenslotte is een beetje plagen leuk, maar Boef maakt er wel een bende van. Het wordt altijd weer opgelost, maar het biedt een prima opening tot het gesprek over de grens tussen leuk en niet meer leuk. Vooral voor kleine kinderen is Boefs aftasten van de grenzen precies wat zij ook doen en via hem kunnen ze heel wat leren.

Kees de Boer tekent in een vrolijke stijl met veel kleuren. Er valt op elke pagina wat te zien, want op de achtergrond vind je allerlei bewijzen voor Boefs plakkunsten. Alles en iedereen plakt aan elkaar vast! Het is een feestje om dit gezellige prentenboek voor te lezen, ernaar te kijken en grapjes aan te wijzen. De illustrator stopt heel wat bezienswaardigheden in de prenten. Auteur Tjibbe Veldkamp kiest voor slechts een paar regels tekst per pagina, zodat het makkelijk is voor je (voorlees)kind om de aandacht erbij te houden. De tekst kadert het verhaal in: het stuurt, wijst aan en geeft ruimte voor meer gesprekken. Het is duidelijk te zien dat auteur en illustrator goed op elkaar zijn ingespeeld en samen de juiste toon te pakken hebben gekregen. 

Thema's

Politie, kattenkwaad, stelen, vriendschap.

Leeftijd

Agent en Boef is bij uitstek geschikt om heel jonge kinderen voor te lezen, maar ook oudere kinderen kunnen nog flink genieten van de grapjes. In dat geval breid je het verhaal gewoon wat uit, of stap je over naar het voorlezen van de zelfleesboeken. Het heeft geen hardkartonnen bladzijden, dus het valt af te raden het boek te dicht bij grijpgrage peutervingertjes te houden, maar qua leeftijd kan het zeker al voorgelezen worden.

Hoe lees je dit voor?

Voor heel jonge kinderen is het heerlijk om te kijken en ontdekken. Ze reageren goed op je stem, dus lees dit voor op een vrolijke toon, maak grapjes en toon je enthousiasme. Zo maak je van dit prentenboek over Agent en Boef een feestje. Wie wil jouw (voorlees)kind vandaag het liefste zijn? Boef met zijn streken, of Agent die toch heel slim Boef weet te vangen? Als je dit aan kinderen voorleest die wat ouder zijn, vanaf een jaar of vier, kun je goed het gesprek met ze aangaan over de betekenis van grapjes, aangeven waar de grenzen liggen en je (voorlees)kind laten vertellen wat ze allemaal zien op de bladzijden.

De Voorleeschallenge

Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips

Ik doe mee!

Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale VoorleesdagenBron: De Voorleeschallenge

Over de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Voorleestip: elkaar gezellig achterna zitten

Gerelateerd

Over

Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp is de zeer succesvolle schrijver van prentenboeken en kinderboek...

Kees de Boer

Kees de Boer

Kees de Boer is illustrator en striptekenaar. Hij begon zijn stripcarriere bij E...