Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

17
april 2024
om 07:00

Voorleestip: onvermoeibaar op zoek naar niets

Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!

De koning en Niets

Auteur een illustrator: Olivier Tallec
Vertaler: Marita Vermeulen
Uitgeverij: De Eenhoorn

Dit is het verhaal van een koning die echt alles had: rupsfietsen, olifanten zonder slurf, schaatsen met karamelsmaak … Er was niets dat hij niet had. Behalve natuurlijk … Niets. Dus besloot hij om op zoek te gaan naar Niets. Vindt hij Niets in de bibliotheek, onder de microscoop, in de woestijn of aan de sterrenhemel?

#woensdagvoorleesdag

Achter de ogenschijnlijke eenvoud van Olivier Tallecs teksten en illustraties gaan altijd hedendaagse boodschappen schuil. Ook zijn nieuwste prentenboek, De koning en Niets, is een zoektocht naar meer eenvoud. De auteur en illustrator brengt het verhaal met veel gelaagde humor, zodat zowel het kind als de volwassen voorlezer vermaakt worden. Een leesfeestje voor jullie allebei, van de woordspelingen tot de filosofische overwegingen en de geestige illustraties die je plotseling kunnen verrassen wanneer je de pagina omslaat. De koning gaat namelijk wel erg ver in zijn zoektocht naar het ongrijpbare Niets. De ogenschijnlijk eenvoudige opgave blijkt onmogelijk te zijn, maar de koning weigert op te geven.

Hij krijgt er zowaar een existentiële crisis van en weet niet waar hij het zoeken moet, dus zoekt hij het maar overal. Van het allergrootste tot het allerkleinste, van de uitgestrektheid van de woestijn tot aan de boeken in zijn bibliotheek. Al weet natuurlijk iedereen dat boeken juist helemaal vol staan met alles, dus daar kan hij het niet vinden. Intussen bekruipt de voorlezer het gevoel dat er inderdaad meer schuilt achter deze ogenschijnlijk grappige zoektocht naar een onmogelijk doel, want Tallec voert de filosofische overpeinzingen als vanzelf op. Voor kinderen zal dit vooral onbewust werken, het idee om te 'ontspullen', het leren waarderen van rust en stilte, evenals het leren herkennen van de drang altijd iets te doen en alles te hebben.

Toch is het ook voor hen heel belangrijk deze boodschap al vroeg mee te krijgen, want ze beïnvloeden de manier waarop kinderen de wereld om hen heen zien. Voorlezen is niet voor niets zo cruciaal in hun ontwikkeling – prentenboeken behoren tot de eerste handvatten die kinderen hebben om hun omgeving en henzelf te leren begrijpen. Naast dat alles is De koning en het Niets gewoonweg een heerlijk prentenboek om te lezen. Het humorgehalte is hoog, het verhaal loopt vlot en heeft fijne illustraties, die niet al te druk zijn en daardoor des te meer impact hebben. Als je eenmaal een prentenboek van Olivier Tallec hebt gelezen, zul je een leven lang fan zijn.

Thema's

Hebzucht, ontspullen, minimalisme, zoektocht

Leeftijd

De koning en het Niets lees je het beste voor aan kinderen vanaf vier jaar. Jonger kan, omdat het grote, rustige platen zijn met weinig tekst, maar voor hen is het abstracte denken nog erg moeilijk. 'Niets als iets' is vanaf een jaar of vier wat makkelijker.

Hoe lees je dit voor?

Stel tijdens het lezen al een heleboel vragen, bekijk samen de illustraties en vraag je op elke pagina af waar je Niets zou kunnen vinden. Denk je dat de koning het hier vindt? Waarom wel of niet? Nadat jullie het een paar keer samen hebben gelezen, kun je ook de meer abstracte boodschappen aanstippen. Hoe zou het zijn om Niets te hebben? Wanneer kom je daar het dichtst bij? Denk je dat de koning gelukkiger is zonder al zijn spullen? Hierbij hoef je als voorlezer ook niet per se een sturende hand te hebben, het mooie aan filosoferen is dat je alle kanten op mag gaan.

De Voorleeschallenge

Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips

Ik doe mee!

Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale VoorleesdagenBron: De Voorleeschallenge

Over de auteur

Hebban Crew

2550 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Voorleestip: onvermoeibaar op zoek naar niets

Gerelateerd

Over

Olivier Tallec

Olivier Tallec

Olivier Tallec werd in 1970 in Bretagne geboren. Hij studeerde aan de Ecole Supé...