Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

03
juli 2024
om 07:00

Voorleestip: een heel gewoon prentenboek. Toch?

Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!

Een heel gewoon hondje

Auteur: Bette Westera
Illustrator: Barbara de Wolf
Uitgeverij: Gottmer

Binkie woont in het Hondenhotel, een gastvrij asiel dat een thuis biedt aan honden in allerlei soorten en maten. Zo zijn er grote honden en hele kleine. Pluizige en juist met krulletjes. Er is zelfs een elegante poedel met een indrukwekkende prijzenkast. Maar Binkie? Binkie is maar een heel gewoon hondje. Was hij maar wat witter of wat zwarter, wat gladder, of wat hariger. Of een beetje zielig, zoals Sjakie met drie pootjes. Dan zou een nieuw baasje misschien voor hem kiezen. Op een dag kondigt de eigenaar van het Hondenhotel aan dat ze naar het Rusthuis voor Gepensioneerde Hondenpensionhouders gaat en Binkie helaas moet achterlaten bij de baas van De Kattenbak, de gevangenis vol krabbende katers. Zal Binkie ooit nog geadopteerd worden?

#woensdagvoorleesdag

Bette Westera werkt graag samen met verschillende illustratoren en heeft voor Een heel gewoon hondje de handen ineengeslagen met Barbara de Wolf, die naast haar illustratiewerk ook eigen prentenboeken maakt. Samen hebben ze een echte must-have gecreëerd. Een heel gewoon hondje is een verhaal over acceptatie en wat het betekent om bijzonder te zijn. Ook leert het kinderen over het belang van adoptie boven het kopen van een huisdier, want Binkie heeft die echte gunfactor. Het bijzondere aan dit hondje is juist hoe doorsnee hij is. We zijn gewend geraakt aan hoofdpersonages die op de een of andere manier uitblinken, maar we kennen juist allemaal dat gevoel niet boven de massa uit te stijgen en die herkenning is de kracht van het prentenboek.

Op het eerste gezicht lijkt dit prentenboek net zo gewoontjes als Binkie. Het springt er niet uit door bijzondere thema's, heeft geen grote pieken en dalen of een verrassende twist op het einde. Binkie wacht op een baasje en die komt er. Gewoon zo, op het eind. Maar toch doet dit prentenboek iets met je tijdens het lezen en daar wordt het speciaal van. Het verwarmt, maakt je blij, laat je verdrietig voelen bij de gedachte aan al die wachtende hondjes in het asiel en laat je je ogen uitkijken door de illustraties van Barbara de Wolf, die met ogenschijnlijk eenvoudige tekeningen het karakter van elke hond direct tot leven laat komen. Ook het vooruitzicht van het afschrikwekkende kattenasiel weet ze in een enkele prent te vangen.

Een heel gewoon hondje heeft weinig tekst per bladzijde, eenvoudige woorden en onopvallende herhaling, zodat er een fijne balans is tussen herkenning voor kinderen en voorleesplezier voor de voorlezer. Laat het aan Bette Westera over om met een handvol woorden precies te zeggen wat er gezegd moet worden, aan de soepelheid waarmee je het voorleest, is haar geoefende hand duidelijk zichtbaar. Barbara de Wolf weet eveneens precies wat ze doet en gebruikt kleur en collages om een levendige wereld te schetsen die niet te druk aanvoelt maar juist één geheel vormt. Ook voor de voorlezer zitten er fijne, kleine grapjes verborgen in tekst en beeld, zodat niet alleen het kind geniet van Een heel gewoon hondje.

Thema's

Honden, adopteren, jezelf zijn, bijzonder zijn.

Leeftijd

Je kunt dit prentenboek al vanaf een vrij jonge leeftijd voorlezen, want een rechtlijnig verhaal in eenvoudige tekst is voor ieder kind leuk en begrijpelijk. Wil je graag dat je kind ook echt de thema's begrijpt, zoals adoptie, bijzonder zijn en acceptatie, dan lees je voor vanaf een jaar of vier.

Hoe lees je dit voor?

Een heel gewoon hondje is geen prentenboek dat roept om speciale stemmetjes, of aanwijzingen geeft om te bladeren, voelen of draaien. Dat heeft het ook niet nodig, het is een verhaal om over te praten. Lees voor en kijk samen naar alle honden en hun baasjes. Waarin lijken ze op elkaar? Vertel wat over het adopteren van huisdieren versus het kopen ervan. Maar focus vooral op de wijze les van dit prentenboek: laat je (voorlees)kind kennismaken met begrippen als bijzonder of doorsnee en wat het betekent om het een of het ander te zijn. Kun je doorsnee zijn en daardoor juist bijzonder? Het antwoord is ja, want dat is precies wat Een heel gewoon hondje is. Een bedrieglijk eenvoudig prentenboek waar van alles uit te halen valt.

De Voorleeschallenge

Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips

Ik doe mee!

Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale VoorleesdagenBron: De Voorleeschallenge

Over de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Voorleestip: een heel gewoon prentenboek. Toch?

Gerelateerd

Over

Bette Westera

Bette Westera

Bette Westera is een Nederlandse kinderboekenschrijfster met een groot oeuvre aa...

Barbara de Wolf

Barbara de Wolf

Barbara de Wolf werkt al bijna twintig jaar als illustrator en heeft tientallen ...