Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

06
maart 2024
om 07:00

Voorleestip: hoe kun je je enige vriend weggeven?

Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!

Het vogelfeest

Auteur en illustrator: Alice Lima de Faria
Vertaler: Kim Liebrand
Uitgeverij: Rubinstein

's Nachts slapen alle dieren. Maar Flaps niet. Soms wil haar vriend Mark de worm wel met haar spelen, maar vanavond wil hij vroeg naar bed. Hij is namelijk uitgenodigd voor een feest – het vogelfeest! Flaps wil ook wel eens naar een feest. Ze steelt Marks uitnodiging en gaat op weg, vastbesloten om wakker te blijven en nieuwe vrienden te maken. Maar de vogels lijken geïnteresseerd in iets heel anders …

#woensdagvoorleesdag

Auteur Alice Lima de Faria illustreert kleurrijk en met grappige gezichtsuitdrukkingen. Ondanks de achtergrondloze bladspiegel is er stiekem best veel te zien in dat ene hoekje. Je kijkt dan ook je ogen uit in Het vogelfeest. Ga je zonder voorkennis het verhaal in, dan verwacht je een prentenboek over erbij willen horen en je buitengesloten voelen. Over vriendjes maken en wat je allemaal ziet op een feestje. En dat zit er inderdaad in, maar door een verrassende twist is het voorleesboek ook meer dan dat. Het zit namelijk net even anders in elkaar in dit bijzondere verhaal.

Lima de Faria laat zien dat ook jonge kinderen prima een donkere twist aankunnen, want in de natuur eten vogels nu eenmaal wormen en Flaps brengt zichzelf en haar vriend kordaat in veiligheid. Ze heeft de controle stevig in handen, zodat het niet als (te) eng wordt ervaren. Het prentenboek laat kinderen bovendien kennismaken met een meerlaags verhaal, waar verschillende lessen uit te leren zijn. Het vogelfeest is meer dan alleen één ding en dat is op de leeftijd waarvoor het geschreven is vrij bijzonder. Daardoor kun je er ook voor kiezen op welke gedeeltes van het verhaal je het liefst zou willen focussen.

De enthousiaste Flaps wordt door de vervelende vogels uit hun spelletjes geweerd en dat is een situatie die voor kinderen herkenbaar kan zijn. Iedereen heeft weleens ruzie met vriendjes of voelt zich buitengesloten door een groep. De onweerstaanbare vrolijkheid van Flaps zorgt ervoor dat dit een prentenboek vol optimisme is, dat je als (voor)lezer een goed gevoel geeft. Flaps komt altijd weer op haar pootjes terecht en weet meteen dat het probleem niet bij haar ligt, maar bij de vogels. Die weerbaarheid is voor kinderen fijn om over te lezen.

Thema's

Erbij horen, vrienden maken, trots zijn op wie je bent, feest.

Leeftijd

Het vogelfeest kan vanaf drie jaar voorgelezen worden. Vooral wanneer kinderen op de peuteropvang zitten of al naar de kleuterschool gaan, zijn de sociale situaties in dit prentenboek een feest van herkenning. 

Hoe lees je dit voor?

Dit prentenboek lees je eerst een keer helemaal voor, zodat je kind het totaalplaatje heeft. Daarna kun je op verschillende pagina's gaan speuren naar wat er allemaal te zien en beleven valt, want Lima de Faria heeft overal wel iets leuks neergezet. Ook in de tekst valt van alles te ervaren, want Flaps komt herkenbare problemen tegen waar je het met je voorleeskind goed over kunt hebben. En de spelletjes die ze doen tijdens het feest? Die doen jullie leuker én beter!

De Voorleeschallenge

Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips

Ik doe mee!

Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale VoorleesdagenBron: De Voorleeschallenge


Reacties op: Voorleestip: hoe kun je je enige vriend weggeven?

Gerelateerd

Over

Alice Lima de Faria

Alice Lima de Faria

Alice Lima de Faria is een Noors-Zweedse scenograaf en illustrator. In 2005 bego...